Presa de azi: Anchetatorii lui Ridzi s-au intrecut in glume cu si fara perdea

Joi, 25 Iunie 2009, ora 07:26
3551 citiri
Presa de azi: Anchetatorii lui Ridzi s-au intrecut in glume cu si fara perdea

Iacob-Ridzi da explicatii, titreaza Ziua in editia de joi. Ministrul Monica Iacob-Ridzi va fi audiata, martea viitoare, incepand cu ora 15, de catre comisia parlamentara de ancheta care verifica modul in care a cheltuit fondurile Ministerului Tineretului si Sportului.

Iacob-Ridzi a fost acuzata de catre senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula ca a cheltuit 500.000 de euro din bugetul Ministerului ca garantie la o licitatie organizata la Petrosani - unde primar este sotul ei Tiberiu Iacob-Ridzi.

"Acum sunt in masura sa o ajut pe d-na ministru Ridzi sa isi aminteasca unde au ajuns 500.000 euro din cei 628.000 euro pe care i-a scos din bugetul statului prin conducta numita Ministerul Tineretului si Sportului. Cei 500.000 de euro sunt pusi garantie de participare la o licitatie in Petrosani la domnul primar Tiberiu Ridzi pentru montarea unei telegondole in masivul Parang", a sustinut Nicula intr-un comunicat de presa.

Pesedistul sustine ca cele 86 de milioane de euro - costul proiectului - ascund "cel mai mare jaf din istoria moderna a Romaniei dupa disparitia flotei".

Gandul scrie ca Anchetatorii lui Ridzi au alungat "incrancenarea", intrecandu-se in glume cu si fara perdea. Membrii comisiei de ancheta a modului in care ministrul Monica Iacob Ridzi a cheltuit cei peste 600.000 de euro pentru activitatile cu ocazia zilei de 2 mai au avut, miercuri, prima sedinta.

In ciuda interventiilor repetate pe procedura si a glumelor cu care au asaltat-o pe presedinta comisiei, liberala Alina Gorghiu, democrat-liberalii s-au declarat scandalizati de acuzatiile colegilor de la PSD si PNL ca ar urmari tergiversarea anchetei.

Liberalii au pus in discutie faptul ca presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu ar fi trimis spre publicare la Monitorul Oficial inca hotararea de constituire a comisiei de ancheta votata marti de deputati. PD-L nu a recunoscut nimic, iar campionul vociferarilor a fost deputatul Gelu Visan, caruia Alina Gorghiu i-a reprosat ca ar fi prea "pasional".

"V-ati dori sa fiti pasionala!", i-a raspuns pedelistul, care a marcat apoi o alta gluma la adresa liberalei. "Relatiile intre membrii comisiei sunt interzise total!", le-a transmis el Alinei Gorghiu si lui Bogdan Olteanu, membri din partea PNL, in chicotelile celor de la PD-L. "Nu mai fiti asa incrancenata, ca nu va sta bine! Fiti mai zambitoare!", au continuat recomandarile din partea democrat-liberalilor.

Ministerul Tineretului confirma: Ridziada a fost platita de doua ori, noteaza Cotidianul. Nici o zi fara scandal la Ministerul Tineretului si Sportului. Asta dupa ce institutia condusa de pedelista Monica Iacob-Ridzi a confirmat indirect pentru Cotidianul ca a platit de doua ori pentru evenimentele organizate in tara cu ocazia Zilei Tineretului.

O data cand a platit 282.620 de lei fara TVA firmei Artisan Consulting pentru "organizarea de ansamblu a evenimentului de divertisment" in 39 de resedinte de judet si inca o data cand a distribuit din buget 245.000 de lei directiilor judetene pentru tineret (DJT) pentru exact acelasi lucru.

Potrivit raspunsului oferit ieri pentru Cotidianul de MTS, acesta a alocat in medie cate 5.000 de lei pentru 36 de DJT-uri, 10.000 de lei pentru alte patru si 25.000 de lei pentru una, Bucuresti.

Nemirschi, al doilea ministru anchetat de Parlament, aflam din Evenimentul Zilei. La o zi dupa infiintarea comisiei de ancheta in cazul PD-L-istei de la Ministerul Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi, Parlamentul a luat in colimator si un PSD-ist: titularul de la Mediu, Nicolae Nemirschi.

Deputatii au decis, cu 186 de voturi "pentru" si numai unul "impotriva", infiintarea unei comisii similare, care sa verifice legalitatea atribuirii unui contract de aproximativ 500.000 de euro unei firme de publicitate, prin negociere directa, fara un anunt public in prealabil.

Din comisia de ancheta, ceruta de PD-L si PNL, fac parte 15 parlamentari din toate partidele, printre care si fostii ministri ai mediului Sulfina Barbu (PD-L) si Attila Korodi (UDMR).

Parlamentarii s-au sesizat dupa ce ziarul "Gardianul" a dezvaluit marti ca ministerul lui Nemirschi a atribuit, pe 28 aprilie, un contract de 2.040.990 de lei firmei Ars Advertising fara licitatie. Banii, asteptati in proportie de 75% de la UE, au fost cheltuiti pentru cumpararea de spatii publicitare in mass-media in vederea promovarii Axei prioritare 3 din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu care vizeaza retehnologizarea CET-urilor.

Nemirschi, controlat de deputati la contractul de publicitate, informeaza si Gardianul. Deputatii au aprobat infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta care sa verifice legalitatea atribuirii unui contract, prin negociere fara anunt de participare, in data de 28 aprilie 2009, de catre Ministerul Mediului.

Proiectul de hotarare pentru constituirea comisiei a intrunit 186 voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere. Solicitarea de infiintare a comisiei a apartinut PD-L si PNL, iar decizia de constituire a fost luata, miercuri, de Biroul Permanent cu sapte voturi "pentru", niciun vot impotriva si o abtinere.

Comisia parlamentara de ancheta va avea ca obiectiv "verificarea legalitatii alegerii procedurii de negociere cu o singura firma, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare" si "incadrarea legala a obiectului contractului, respectiv a valorii finale a acestuia de 2040990.11 lei".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Monica Iacob Ridzi, #ancheta comisie Ridzi, #Ridzi anchetata, #Nemisrchi Ridzi , #frauda