Presa de azi: Echipamentul minerului roman - chilotii si ranga

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 07:10
3542 citiri
Presa de azi: Echipamentul minerului roman - chilotii si ranga

Minerii, gropari pentru colegii morti, titreaza Evenimentul Zilei. Patru dintre ortacii decedati au fost inmormantati marti in cimitirele din Petrila si Petrosani. Ortacii care au scapat de explozie s-au transformat, pentru o zi, in ciocli.

Patru dintre ortacii care au murit in explozia de sambata s-au reintors marti in pamant, la cimitirele din Petrila si Petrosani, fiind condusi pe ultimul drum de mii de oameni. La ora 11.00, sirenele de la mine, precum si cele ale pompierilor militari au sunat prelung, dupa care a urmat un moment de reculegere.

"Sunt pensionar miner, dar nu i-am cunoscut pe cei patru. Poate i-am vazut pe strazi vreodata. Dar asta nu conteaza. Conteaza ca erau copii tineri", spune, cu tristete, un batran.

Primul coborat in groapa a fost Vasile Stroian. Avea 38 de ani. "Uita-te cat era de tanar!", sopteau cei care ajungeau la capataiul lui, acolo unde familia nu mai avea puterea sa-si strige durerea. Fata minerului era arsa si toata lumea il privea cu lacrimi in ochi.

"E atat de trist. Pana ieri am lucrat cu ei, si acum...", ofta un barbat nebarbierit. Apoi a fost ingropat Alecsa Marcel Alin, cel care, in urma cu o sapta- mana, lua locul intai la concursul national de salvare miniera.

Dupa-amiaza au fost ingropati in cimitirul central din Petrosani inginerul Doru Holingher, 39 de ani, si minerul-student Adrian Matan, 27 de ani.

"Sambata lucram impreuna si azi le sapam groapa", este titlul din Romania libera. Ancheta in cazul tragediei de la Exploatarea Miniera Petrila a scos la iveala faptul ca minerii au intrat intr-o zona total nesigura, unde exista un foc endogen. La Petrila si Petrosani a fost instituita marti zi de doliu.

O echipa formata din patru procurori, dintre care doi cu experienta in minerit, reprezentanti ai ITM Hunedoara si ofiteri criminalisti, coordonati de adjunctul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, incearca sa stabileasca in ce conditii s-a produs tragedia de la Petrila.

"Au fost audiate peste 40 de persoane care au cunostinta de circumstantele in care s-a produs evenimentul", a declarat Augustin Lazar.

Deocamdata nu se poate vorbi decat despre date preliminare, iar rezultatul cercetarilor va putea fi anuntat abia dupa ce se va realiza o expertiza tehnica de catre reprezentantii Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani. Totusi se poate aprecia ca minerii au lucrat in conditii de totala insecuritate.

La Petrila activitatea este in continuare sistata, iar salvatorii minieri monitorizeaza atent zona unde s-a produs accidentul colectiv de munca, in care 12 mineri si salvatori au murit, iar alti 14 au fost grav raniti.

Gardianul ne informeaza ca Se cauta vinovati pentru mortii de la Petrila. Conducerea minei trebuia sa anunte Inspectia Muncii despre noul abataj. Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declansat un control la Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara, ancheta fiind coordonata de inspectorul general de stat Mariana Basuc.

Ministrul vrea sa afle, in urma acestui control, daca Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara si-a indeplinit atributiile care ii revin, in actiunile legate de verificarea conditiilor de munca in sectorul minier din Hunedoara.

Oficiali ai Inspectoratului de Munca Hunedoara nu au confirmat existenta acestui control ministerial, dar au precizat ca Mariana Basuc se afla la Deva si face parte din comisia care cerceteaza circumstantele accidentului colectiv de munca de la mina Petrila de sambata 15 noiembrie, in urma caruia au murit 12 mineri.

Conform celor afirmate de Horea Iacob Ratiu, inspector-sef la Inspectoratul Tertorial de Munca (ITM) Hunedoara, abatajul unde s-a produs tragedia de sambata a fost deschis in data de 7 noiembrie.

Din data de 7 noiembrie si pana in momentul producerii tragediei din 15 noiembrie, inspectorii ITM nu au efectuat nici o verificare a respectivului front de lucru.

"Reprezentanti ai minei Petrila trebuiau sa ne anunte ca a fost deschis respectivul abataj, ceea ce nu s-a intamplat. Mai mult, deschiderea unui punct de lucru presupune o serie de masuri preliminarii, de care sunt responsabili cei din conducerea Exploatarii Miniere Petrila", a afirmat Horea Iacob Ratiu.

Chilotii si ranga echipamentul ortacului, scrie Ziua. Ortacii care intra in subteran nu stiu niciodata daca vor mai vedea sau nu lumina soarelui. Asta ti-o poate spune oricine in Vale. Cat despre echipamentul de lucru, acesta este ca acum cateva sute de ani.

"Programul normal incepe la ora 6, dar trebuie sa ne trezim la ora 4, pentru ca la 6 trebuie sa fim deja in put. Dupa masa de dimineata, coboram in subteran. Intri in alta lume. Afara e lumina, aer. Jos totul e dat cu portia; aer la portie, lumina la portie", a marturisit unul dintre minerii care lucrau in putul de langa cel in care a avut loc explozia.

Si numai din cateva vorbe, iti dai seama ca minerii romani muncesc in conditii foarte diferite de cele ale colegilor din alte tari ale Uniunii Europene. Daca acolo se pune foarte mare accent pe siguranta muncitorului, in minele din Romania inca se mai sapa galeriile fara niciun echipament de siguranta.

"Cand intri in mina, temperatura determinata de presiunea exercitata de stratul de carbune este foarte mare, in unele locuri ajungand si la 80 de grade. Cred ca si daca ar fi o suta de grade, tot am fi obligati sa muncim. In privinta echipamentului de lucru in asemenea situatii, ele lipseste cu desavarsire.

Trebuie sa sapam dezbracati in chiloti, cateodata si goi, pentru a face fata conditiilor din subteran. Mai avem casca obligatorie, centura cu lampa si bateria si o ranga. Asta-i tot echipamentul nostru din subteran", declara truditorii mineritului medieval romanesc.

Candidatii au stat lipiti de sicriul minerului Vasile Stoian, anunta Gandul. "Uite, sefu, a venit asta la poza", raporta sfios, marti, un ins rotofei directorului Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, aflat la o aruncatura de bat de cosciugul ortacului Vasile Stoian.

"Asta" era pedelista Monica Iacob Ridzi, europarlamentar cu nazuinte de deputat al Vaii Jiului si dusman politic de moarte al candidatului liberal Surulescu.

La bratul sotului, primarul de Petrosani, doamna Ridzi, imbracata toata in negru, se infipsese strategic printre alegatorii din Petrila, langa masina plina de coroane.

Chiar daca familia minerului a jelit intruna la capataiul mortului, directorul CNH a fost extrem de relaxat. I-au scapat si cateva zambete, dupa ce, in fata camerelor de luat vederi, si-a luat morga de indurerat.

Din cand in cand si-a verificat mobilul. De pe cladirea de vizavi, colegul sau de partid, liberalul Alin Simota ("Din Valea Jiului, pentru Valea Jiului"), le-a zambit in permanenta familiilor indurerate, de pe un mash electoral.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut grija sa fie trimisa o coroana de flori din partea sa. Asta dupa ce a lasat la Petrila un secretar de stat cu o misiune clara: sa-i linisteasca pe minerii alegatori ca exploatarea nu se va inchide.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Mineri, #romani, #munca, #conditii, #Uniunea Europeana , #frauda