Presa de azi: Justitia face boc!

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 07:22
2852 citiri
Presa de azi: Justitia face boc!

Conflictele salariale din Justitie au escaladat: Magistratii au refuzat sa mai intre in salile de judecata, titreaza miercuri Gardianul. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a facut apel catre Executiv, marti, printr-o scrisoare deschisa, pentru a rezolva problemele financiare din sistemul judiciar, apreciind, in document, ca reducerea veniturilor din justitie "va avea un impact redus asupra angajamentelor bugetare".

Marti, judecatorii Tribunalului Bucuresti au refuzat sa mai intre in salile de judecata timp de doua ore. In motivarea sesizarii prezidentiale se arata ca instantele judecatoresti au pronuntat hotarari prin care au dat castig de cauza magistratilor, personalului de specialitate si personalului auxiliar care au promovat actiuni in pretentii, fundamentate pe legea salarizarii din sistemul judiciar.

Astfel de procese castigate au avut ca obiect prima de concediu, sporul anticoruptie, sporul de vechime, coeficientii de multiplicare, sporul de specializare, de periculozitate, de confidentialitate, de risc si suprasolicitare neuropsihica etc.

Romania libera scrie ca Magistratii si-au luat inapoi sporul de 50% de la Predoiu. Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza mai multor judecatori si procurori care au cerut suspendarea actului prin care ministrul Justitiei intrerupsese acordarea sporului salarial de 50% pentru magistrati.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus in timp record suspendarea ordinului administrativ al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, prin care se intrerupea acordarea sporului salarial de stres si solicitare neuropsihica, in valoare de 50% din salariul de baza, pentru magistrati.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea de Apel a judecat marti la pachet mai multe cazuri deschise de judecatori ai Tribunalului Bucuresti, de procurori de la Parchetul Capitalei si de personalul auxiliar din instantele bucurestene.

Tot ieri, magistratii bucuresteni si de la judecatoriile Ilfov, Cornetu si Buftea au organizat un protest spontan, refuzand sa intre in salile de judecata timp de doua ore.

Justitia face boc!, noteaza Ziua. Tribunalul Bucuresti impreuna cu toate judecatoriile de sector arondate, inclusiv cele din Buftea si Cornetu au declansat marti o greva de avertisment, prin intreruperea totala a activitatii intre orele 9.00 - 12.00.

Supararea magistratilor, dar si a personalului auxiliar a fost declansata de o dispozitie a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care a ordonat vinerea trecuta directiilor economice de la toate instantele reducerea cu jumatate a "cheltuielilor de personal".

Ziua a intrat in posesia unui document, care dovedeste cine se afla in spatele deciziei de taiere la jumatate a veniturilor magistratilor si auxiliarilor. Este vorba de dispozitia primului-ministru Emil Boc, din 6 iunie 2009, care l-a informat pe ministrul Predoiu ca "potrivit OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe 2009, aveti alocata pentru acest an, din bugetul de stat, la titlul cheltuieli de personal, suma de 904.407.000 lei.

Va rugam sa intreprindeti toate demersurile administrative si legale necesare pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pentru intreg anul 2009. Neincadrarea in cheltuielile bugetare aprobate poate atrage raspunderea legala si politica a fiecarui ministru".

Din Gandul aflam ca In trei zile, judecatorii au condamnat Guvernul sa le dea sporurile inapoi. Judecatorii si procurorii au repurtat o noua victorie judiciara impotriva Ministerului Justitiei.

Marti, la Curtea de Apel Bucuresti s-au judecat mai multe procese prin care magistratii din Capitala si-au redobandit sporul de suprasolicitare neuropsihica, reprezentand 50 la suta din salariu. Procesele au fost intentate la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, dupa ce magistratii bucuresteni au primit o adresa de la Ministerul Justitiei prin care li se aduce la cunostinta ca nu mai primesc sporul respectiv.

Cel putin asa sustin magistratii justitiabili in actiunea introdusa la instanta. Surse judiciare au declarat ca procese similare celor de marti au fost sau vor fi deschise de toate instantele si parchetele din tara, precum si de Consiliul Superior al Magistraturii.

Solutia pronuntata ieri de Curtea de Apel Bucuresti a fost de suspendare a masurii comunicate de minister referitoare la neplata sporului.

Magistratii si-au salvat din nou sporurile, informeaza si Evenimentul Zilei. La capatul catorva ore de greva, magistratii bucuresteni si personalul auxiliar din justitie au obtinut, marti, in instanta, suspendarea ordinului prin care ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a decis sa nu le mai acorde sporul de suprasolicitare neuropsihica, re pre zentand 50% din salariu.

Concret, magistratii Curtii de Apel Bucuresti le-au dat castig de cauza colegilor lor de la tribunalele Bucuresti, Mehedinti si Valcea si procurorilor Parchetului General.

Decizia instantei nu este insa definitiva, ea putand fi atacata cu recurs. Obligat de Curtea Suprema sa le acorde judecatorilor acest spor si vazandu-se in imposibilitatea sa-l achite din cauza "gaurilor" din buget, Predoiu a apelat, initial, la intelegerea magistratilor din subordinea sa.

Intrucat judecatorii si procurorii au insistat, decizia Curtii Supreme a fost atacata de presedintie la Curtea Constitutionala, care a statuat ca magistratii nu-si pot acorda singuri sporuri.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#magistrati greva sporuri, #magistrati judecatori sporuri, #greva Tribunal , #frauda