Presa de azi: Ultima zi de presedintie a lui Voronin, scaldata in sange

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 07:11
3383 citiri
Presa de azi: Ultima zi de presedintie a lui Voronin, scaldata in sange
Foto: Reuters

Tinerii zgaltaie comunismul la Chisinau, titreaza miercuri Evenimentul Zilei. Zeci de mii de protestatari au luat marti cu asalt sediile puterii, contestand rezultatele alegerilor parlamentare adjudecate de catre comunisti.

"Sa-ti pierzi speranta. Comunistii asta si vor! Daca esti in Moldova, iesi in strada si protesteaza!" E mesajul unui tanar, unul dintre sutele de mesaje care au impanzit internetul imediat dupa publicarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Republica Moldova.

E doar unul dintre cei care n-au plecat inca din Moldova, crezand ca stapanirea comunista nu mai apuca inca patru ani. Luni, tanarului nostru i s-a spus ca s-a inselat.

Mai intai, l-a incercat resemnarea. S-a hotarat sa mearga sa aprinda o lumanare la statuia lui Stefan cel Mare, la indemnul catorva organizatii.

Mesajul lor suna cam asa: "Daca nu ai votat pentru PCRM (n.r. - Partidul Comunist), ia o lumanare si iesi in strada! Tinerii declara ziua de 6 aprilie zi de doliu national".

Moldova: Revolta generatiei Twitter, scrie Romania libera. Rezultatele alegerilor parlamentare de duminica au iscat marti violente pe strazile Chisinaului, unde contestatarii comunistilor lui Vladimir Voronin s-au confruntat cu politistii si au ocupat sediile Presedintiei si Parlamentului.

Majoritatea televiziunilor si radiourilor, aservite comunistilor, nu au transmis protestele din Chisinau. Din fericire pentru protestatari, mijloacele de comunicare nu mai sunt monopol de stat. Ei au lansat apeluri pentru participarea la miting prin internet.

Si tot prin internet au informat lumea intreaga despre desfasurarea evenimentelor. Daca Revolutia romana a fost primul eveniment de acest fel difuzat in direct, la televizor, evenimentele din Moldova s-au constituit in prima revolta propagata prin "Twitter", o retea de socializare gratuita de pe internet.

Cu ajutorul sau, tinerii au suplinit absenta comunicarii oficiale. Intr-o interventie televizata, Voronin a acuzat ca manifestantii actioneaza dupa un plan prestabilit si "vor varsare de sange".

Ole, ole, Basarabie!, noteaza Ziua. Peste 50.000 de basarabeni au cerut marti la Chisinau anularea alegerilor de duminica, acuzand comunistii aflati la guvernare de fraudarea procesului electoral.

Protestatarii au reusit sa intre in sediile Parlamentului si Presedintiei, deasupra cladirilor oficiale fiind arborat drapelul romanesc si cel al Uniunii Europene, iar stema Republicii Moldova a fost inlocuita cu harta Romaniei Mari.

Zeci de mii de tineri au umplut marti Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor de duminica. Cei peste 50.000 de tineri, in majoritate absolventi de facultati si licee au solicitat repetarea votului, sub acuzatia ca acesta ar fi fost fraudat in mod grosolan de catre comunisti.

Participantii au scandat lozinci ca: "Vrem alegeri repetate", "Mai bine mort decat comunist", "Jos comunistii", "Unu, doi, unu, doi, comunistii la gunoi" precum si lozinci unioniste de genul "Traiasca, traiasca si-nflo-reasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca".

Gardianul anunta ca Ultima zi de presedintie a lui Voronin a fost scaldata in sange. In timp ce OSCE si observatorii CSI anuntau ca alegerile au fost libere si corecte, basarabenii nu au mai suportat minciuna.

Fraudarea alegerilor a provocat mania tinerilor din toata Basarabia. Ei au iesit in strada inca de luni seara, cand au cerut decretarea doliului national. Marti dimineata, lucrurile au degenerat. Manifestantii au arborat pe cladirea Presedintiei din Chisinau drapelele Romaniei si al Uniunii Europene.

Zeci de mii de tineri, majoritatea studenti, au venit in Piata Marii Adunari Nationale. Au intrat in cladirile Parlamentului si Presedintiei, au aruncat cu pietre in geamuri si cu coctailuri Molotov.

Ei au patruns in cabinetul lui Voronin, au luat drapelul si l-au dus in Piata Marii Adunari Nationale. Zeci de persoane au ajuns la spitalul de urgenta din Chisinau.

Mircea Druc, primul sef de guvern anticomunist de la Chisinau, a spus ca obiectivul partidelor de opozitie este negarea si repetarea alegerilor.

Chisinau. Prima Revolutie transmisa online, titreaza Gandul. Opozitia trebuie sa ramana unita pentru a face fata comunistilor, a declarat, pentru Gandul, liderul liberal-democratilor de la Chisinau, Vlad Filat.

Pentru ca, desi liderii opozitiei au fost invitati la dialog cu comunistii, nu a fost inca gasit un acord. "A fost o discutie la care nu s-a ajuns la nimic. Vorbisem sa iasa comunistii si sa infirme ca opozitia ar fi dat vreo lovitura de stat. Or, imediat dupa, Voronin a iesit la declaratii si a spus exact pe dos", spune Vlad Filat.

Intr-adevar, presedintele Vladimir Voronin a declarat agentiei Reuters ca protestele violente impotriva victoriei Partidului Comunist in alegeri sunt echivalente cu "o lovitura de stat" si a precizat ca liderii opozitiei au luat-o pe "calea acapararii violente a puterii".

Liderul liberal-democrat crede ca provocarea a fost insa orchestrata tocmai de comunisti, astfel explicandu-se cum un protest pasnic degenerand atat de repede in violente.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova proteste Chisinau, #Voronin Moldova manifestanti , #frauda