Presedintele CSM s-a intalnit cu reprezentantii CE in Romania

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 14:48
1072 citiri
Presedintele CSM s-a intalnit cu reprezentantii CE in Romania

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu s-a intalnit joi, 3 iulie, cu reprezentantii Comisiei Europene in Romania, prilej cu care s-a discutat si despre obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca CSM.

"Intalnirea s-a desfasurat la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, iar discutiile au avut un caracter informal. Tema a fost Consiliul Superior al Magistraturii, rolul sau in sistemul judiciar roman si european, precum si structura si atributiile sale. Totodata, s-a mai discutat si despre conditionalitatile pe care CSM le are de indeplinit in cadrul obligatiilor stabilite prin ultimul raport de tara", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu, informeaza NewsIn.

De asemenea, potrivit Ceciliei Morariu, presedintele CSM, Lidia Barbulescu (foto), le-ar fi vorbit reprezentantilor Comisiei Europene despre "situatia buna din punct de vedere al resurselor umane si despre relatiile foarte bune cu toate institutiile implicate in reforma justitiei, in special Ministerul Justitiei".

Raportul Comisiei Europene care va evalua stadiul reformei justitiei din Romania si Bulgaria va fi publicat la 23 iulie.

Pentru a garanta continuarea reformei justitiei, a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate si dupa aderare, CE a instituit un "mecanism de cooperare si verificare" ce contine patru obiective de referinta pentru Romania si sase pentru Bulgaria.

Un raport interimar al executivului european, publicat in luna februarie, constata intarzieri la toate cele patru obiective, in special in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt, din cauza blocarii dosarelor fostilor si actualilor ministri pe motive de procedura.

In cazul in care Comisia Europeana constata deficiente grave, poate recomanda activarea unei clauze de salvgardare prin care sentintele romane sau bulgare n-ar mai fi recunoscute in spatiul european. Clauza poate fi activata timp de trei ani de la data aderarii.

Potrivit mai multor surse europene, posibilitatea activarii clauzei este putin probabila, din cauza efectelor negative pe care le-ar avea asupra celorlalte state membre.

Situatia din Romania nu este de natura sa-i determine pe expertii Comisiei Europene sa recomande incheierea monitorizarii prin mecanismul de cooperare si verificare, ce poate fi mentinut in aceasta formula pana la sfarsitul anului 2009.

Dar, spun surse comunitare, Tratatul de aderare ar permite Comisiei sa extinda "obiectivele specifice" sau sa le reformuleze, prelungind astfel perioada de monitorizare si dupa 2009.

Fara sa admita in mod oficial vreo comparatie intre Bulgaria si Romania, Comisia Europeana a trimis aceiasi experti atat la Bucuresti, cat si la Sofia, pentru a evalua reformele judiciare si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate din cele doua tari.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#presdinte, #CSM, #intalnire, #membrii, #Comisia Europeana, #discutie , #frauda
Comentarii
P
PLUTONIER DE SCORNICESTI
rank 1
M
Margareta
rank 1