Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Razboiul UGG-urilor

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 22:02
11621 citiri
Razboiul UGG-urilor

Sunt urate si comode, dar au cucerit lumea. La origine, acum nu mai putin de 200 de ani, au fost cizme din piele de oaie, imblanite, uratele de altfel, dar foarte comode. UG, UGh sau UGG-urile au fost create in Australia, iar numele lor vine, fireste, de la "ugly" - urat in limba engleza.

De fapt, pentru australieni, UGG-urile nu sunt o marca, ci un stil de viata. Intoarcerea la natura, comoditatea, estetica uratului. Pe vreme rece, nimic nu se compara cu o pereche de incaltari in care te simti ca in papucii de casa si-ti tin de cald.

UGG au avantaje care le justifica succesul: sunt ideale pentru vremea rece fiindca sunt captusite cu blana de miel, dar sunt paradoxale, fiindca pot fi purtate si vara. Formula gasita de producator pentru aerisirea piciorului exclude transpiratia, asa incat majoritatea celor care le poarta nu folosesc sosete sau ciorapi, preferand sa-si rasfete piciorul gol.

De fapt, chiar daca prima atestare a UGG-urilor a fost prin 1900, cand ele erau purtate de pilotii australieni, moda le-a impus abia in anii '70, cand au inceput sa fie fabricate de mai multe firme de pe coasta de Vest a Australiei. Acolo ajungeau si americanii pentru a face surf, iar fetele in costume de baie nu se sfiau sa vina in cizme la plaja. Curand, UGG-urile au ajuns in America, iar de aici, "febra" s-a extins rapid. In Los Angeles a fost creat primul "fun club", care sute de adepti.

Apoi au inceput sa apara copiile. Mai ieftine decat originalul, ceea ce a dus la un adevarat razboi comercial intre Australia si firmele din SUA sau Europa care produc asa ceva.

UGG-urile au lansat o moda care dureaza de cativa ani buni si au alimentat nu numai conturile firmei australiene care le-a inventat, ci si pe ale altor firme producatoare de incaltaminte care au copiat fara jena formula. La fel ca jeansii, cizmele UGG au deja fani peste tot in lume si s-au raspandit in diferite modele si culori.

E de ajuns sa citesti mesajele postate pe forumurile vanzatorilor on-line ca sa descoperi ca exista "familii UGG", in care fiecare membru are macar cate una-doua perechi, sau cum in special tinerele fete dezvolta o pasiune mergand pana la obsesie pentru marca respectiva. Daca te respecti, ai macar un UGG clasic - cele mai uratele, de altfel - dar daca esti un adevarat fan iti adaugi in garderoba un Ryder, un Upside sau un Nightfall. Care este insa explicatia?

"Virusul UGG" s-a raspandit pe filiera VIP: odata descoperite si adoptate de vedetele de la Hollywood, cizmulitele care seamana cu ratusca cea urata au ajuns in dulapurile tuturor celor care isi fac model din actritele ultramediatizate. Te uiti la TV sau in reviste, urmaresti stilul vestimentar al celebritatilor, imposibil sa nu sesizezi ca in picioarele lor au aparut niste cizme care seamana cu sosonii dar sunt atat de sexi in combinatie cu rochii scurte sau pantaloni stransi pe picior.

Printre vedetele care s-au lasat fotografiate in UGG-uri se afla Paris Hilton, Britney Spears si Sienna Miller. La noi, am vazut-o pe Mihaela Radulescu intr-una dintre emisiunile sale, incaltata in UGG-uri bej si cu o rochie de seara mov cu... sclipici. Suficient pentru "victimele modei", care au dat iama in magazine.

Exista si un mare dezavantaj: UGG-urile nu sunt deloc ieftine, preturile variind de la aproximativ 100 de dolari pana la 500-600, ceea ce nu e deloc putin. In Romania nu exista reprezentanta, dar se pot cumpara de pe internet. Pe e-Bay le poti gasi cu usurinta, sau pe okazii.ro, unde, din cand in cand, cineva isi vinde UGG-urile comandate pe net, care nu corespund din punct de vedere al numarului.

Preturile lor in Romania variaza intre 1,5 milioane si 3,5. Leonardo a avut, anul trecut, modele asemanatoare, la numai 800.000, iar Tina R a comercializat "falsuri" la pretul de 3,5 milioane. Cu putina rabdare si ambitie, oricine poate avea, daca nu originalul, macar o copie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#UGG, #boots, #cizme , #frauda