Reuters: Romania va primi un avertisment pe justitie, Bulgaria va pierde bani

Vineri, 23 Mai 2008, ora 16:38
1520 citiri
Reuters: Romania va primi un avertisment pe justitie, Bulgaria va pierde bani

La raportul pe justitie din iulie, Romania va primi un avertisment ca trebuie sa isi intensifice lupta impotriva coruptiei, in timp ce Bulgaria risca sa piarda fonduri europene, a declarat o sursa de la Bruxelles citata de Reuters si preluata de Newsin.

Executivul european va prezenta in iulie un raport despre reformele din justitie si lupta impotriva coruptiei din Bulgaria si Romania, tari care au aderat la UE in 1 ianuarie 2007.

Sursa de la Bruxelles a precizat, sub acoperirea anonimatului, ca analizele continua si ca Bruxelles-ul nu a pregatit inca o varianta preliminara a rapoartelor pentru cele doua tari.

Dar in timp ce Bulgaria risca sa piarda bani, pentru ca exista dovezi ca fenomenul de coruptie a afectat direct agentiile sale care distribuie bani europeni, Romania ar putea primi doar un avertisment ca trebuie sa isi intensifice lupta impotriva coruptiei, dar nicio sanctiune financiara.

Analistii straini si diplomatii de la Bucuresti spun ca reformele anticoruptie ale Romaniei nu au mers suficient de departe, prea multi politicieni avand contacte cu grupuri de interese puternice, care se opun reformelor si isi protejeaza propriile practici.

In Romania, rezultatele in combaterea coruptiei la nivel inalt sunt aproape inexistente, comenteaza Reuters. Buletinele de vot pentru alegerile locale din 1 iunie abunda in candidati patati de acuzatii de coruptie.

Pe de alta parte, eforturile procurorilor de a investiga abuzurile comise de fosti si actuali ministri, printre care fostul premier Adrian Nastase, au fost blocate in Parlament, iar instantele taraganeaza procesele. De asemenea, un nou proiect de Cod de procedura penala starneste temeri ca ar urmari sa obstructioneze anchetele.

In ceea ce priveste Bulgaria, Comisia Europeana se apropie de un acord pentru a priva Sofia de unele fonduri europene, din cauza esecului acestei tari de a combate coruptia si crima organizata, potrivit Reuters.

"In Romania, cel putin vedem cooperare, in timp ce in Bulgaria nu vedem asa ceva, decat la premier, care in realitate nu are putere", a spus sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#raport, #Romania, #UE, #Justitie, #avertisment , #frauda