Ridzi: Daca se va incepe urmarirea penala, voi demisiona

Marti, 30 Iunie 2009, ora 19:16
2392 citiri
Ridzi: Daca se va incepe urmarirea penala, voi demisiona

Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a anuntat ca va demisiona din functie daca se va incepe urmarirea penala in numele ei.

"Daca se va incepe urmarirea penala, voi demisiona. Nu voi fugi de raspundere, asa cum fac alti oameni politci", a declarat Ridzi, marti, la iesirea de la audierile Comisiei de ancheta din cadrul Camerei Deputatilor.

Ridzi a tinut sa atraga atentia ca, spre deosebire de alti politicieni, nu are de gand sa fuga. Tocmai pentru ca nu da bir cu fugitii, a subliniat ministrul, s-a pus la dispozitia Comisiei de ancheta, dar si la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"Am decis sa ma pun la dispozitia Comisiei pentru clarificari pentru ca eu nu fug de raspundere. Nu fug. Asa am fost invatata timp de 12 ani in PD-L. Ca trebuie sa dai explicatii si nu sa fugi atunci cand trebuie sa dai explicatii.

Vom vedea daca am gresit. Am deschis un audit intern in cadrul ministerului, iar cei gasiti vinovati vor plati", a adaugat Monica Iacob Ridzi.

"Exista o ancheta a Parchetului prin DNA, le stau la dispozitie si lor. Deja reprezentanti ai DNA au venit in minister si au luat documente. Daca cei de la Parchet vor considera ca sunt vinova, ma voi supune masurilor care se impun. Daca vor considera ca am gresit cu ceva, voi plati pentru ce am facut", a declarat Ridzi.

Intrebata de ce nu a demisionat pana acum, sefa de la Sport a invocat lasitatea: "Cred ca ar fi fost un act de lasitate din partea mea daca as fi demisionat, mai ales ca toate actiunile mele s-au desfasurat legal. Daca se va considera altceva, eu nu voi fugi de raspundere. Am toata bunavointa sa se elucideze acest caz".

Ridzi la audieri

"Un ministru are obligatia de a semna un contract atribuit de o Comisie care atribuie contractele (...) Nu ministrul atribuie contractele", a insistat Monica Iacob Ridzi in cadrul audierii de marti, explicand ca toate contractele sunt avizate in minister de catre o Comisie si ea este "obligata" prin lege sa le accepte.

"In niciun minister nu se ocupa ministrul de derularea contractelor, sunt Comisii de atribuire si de derulare efectiva", a sustinut ministrul, citat de NewsIn.

Ridzi a adaugat ca s-au alocat 50 de milioane de lei vechi fiecarei directii judetene pentru tineret cu exceptia a 4 dintre ele, care au primit cate 100 de milioane de lei, bani care insa au fost folositi pentru alte plati, astfel ca nu s-au platit de doua ori evenimentele prilejuite de Ziua Tineretului.

Chiar colegul sau de partid, deputatul PD-L Sever Voinescu, a intrebat daca nu cumva s-au cheltuit totusi "prea multi bani". Ridzi a comentat ca intentia a fost de a se marca ziua de 2 mai "altfel decat in mod obisnuit", prin manifestari simultane in toata tara, precizand ca s-au organizat cu acel prilej in jur de 427 de evenimente.

Cat priveste bugetul avut la dispozitie, Ridzi a precizat ca acesta este cel propus de fostul presedinte al ANT si aprobat in Parlament prin Legea bugetului de stat.

Intrebata despre situatia scenei de la Costinesti, ministrul Tineretului a precizat ca "evenimentele de la Costinesti" au fost realizate prin asociere intre MTS si MTV Romania.

"Aceasta asociere nu s-a facut in mod direct, daca stam sa ne uitam pe scena pe care s-au desfasurat evenimentele veti vedea insemnele Ministerului si in niciun caz acele materiale promotionale nu erau puse pe acea scena fara sa existe si o contributie financiara pentru organizarea acelui eveniment, este o dovada foarte clara ca nu e vorba de acele scanduri, ci despre evenimentele care au avut loc pe scena MTV", a explicat Ridzi.

Ministrul i-a indrumat pe parlamentari catre directorul de achizitii, pentru a primi mai multe detalii, ceea ce i-a nemultumit insa pe membrii Comisiei. Ridzi a precizat ca nu a avut cunostinta de existenta in dotarea ministerului Tineretului a unor scene.

Ministrul a insistat ca asteapta auditul intern, dar, din ce a verificat, s-au atribuit contracte "pe pretul cel mai mic". Ridzi a mai precizat ca directorul de la achizitii, Dan Toia, nu si-a dat demisia in ziua in care a semnat contractele, iar motivele plecarii sale din ministerul Tineretului nu sunt legate de evenimentele din 1-2 Mai.

"Daca suspendam 15 oameni nu mai aveam cu cine sa lucrez"

Ridzi a marturisit si ca nu a dorit sa-si demita subordonatii. Ministrul si-a motivat decizia prin doua argumente: a respectat prezumtia de nevinovatie si a continuat activitatea ministerului, care nu ar mai fi putut sa functioneze in conditiile in care "in acest moment, toate posturile sunt blocate".

Precizarile au fost facute in urma intrebarii deputatului PSD, Aura Vasile, care s-a interesat daca Ridzi a luat vreo masura imediat dupa declansarea scandalului privind organizarea Zilei Tineretului.

"Este normal ca fiecare om sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Eu nu am garantia ca toti cei care au fost implicati in atribuirea si ulterior derularea acestor contracte nu sunt vinovati si nu puteam sa iau decizii fara sa am o evaluarea foarte clara a modului in care s-a implicat sau si-au respectat sau nu fisa postului, fiecare dintre angajati", a raspuns Ridzi.

"Nu cred ca era corect din partea mea sa-i demit a doua zi. Aceasta a fost abordarea mea. Nici nu pot sa raman, stiti ca exista acum o prevedere, si anume, nu putem sa scoatem la concurs alte posturi. Daca eu suspendam 15 oameni nu mai aveam cu cine sa lucrez. In acest moment toate posturile sunt blocate. Doar dupa ce sunt eliberati din functie sapte oameni se mai poate angaja un om, trebuie sa fiu foarte atenta la deciziile pe care le iau si sa fie sanctionati aceia care trebuie sanctioanti si nu toti", si-a continuat ministrul explicatia.

Ridzi a mai sustinut ca nu a luat inca masuri impotriva celor care au dezinformat-o deoarece asteapta rezultatele unui raport de audit, promitand ca "nu va ramane nepedepsit acela care a facut erori".

Pe de alta parte, seful MTS a sustinut ca a aflat din presa de existenta scenelor care n-au fost folosite la Ziua Tineretului, insa a precizat ca oricum acestea nu puteau fi folosite.

"In mod normal cei care s-au ocupat de organizarea acestor evenimente ar fi trebuit sa stie ca avem in minister astfel de scene desi pot sa va spun ca noi am achizitionat un timp de serviciu, si anume am achizitionat servicii recreative, sportive si de divertzisment(...)Noi am achizitionat un pachet de servicii, noi nu am achizitionat separat artisti, scena, tricouri, pixuri, samd. Am achizitionat un pachet de servicii", a insistat Ridzi.

Ministrul Tineretului a petrecut marti mai mult de patru ore la sedinta Comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor pentru a raspunde unei serii de intrebari.

Audierea propriu-zisa a fost intarziata de reluarea dezbaterilor de luni, din Biroul Permanent, cand s-a discutat daca este regulamentar sa functioneze Comisia in conditiile in care DNA a inceput cercetarea cauzei, cu reluarea acelorasi argumente pro si contra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#demisie Monica Iacob Ridzi, #incepere urmarire penala, #audieri Comisie ancheta , #frauda
Comentarii