Romania, condamnata la CEDO pentru conditiile din inchisori

Marti, 16 Martie 2010, ora 16:55
2266 citiri
Romania, condamnata la CEDO pentru conditiile din inchisori

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat marti Romania, pentru ca a obligat un detinut sa compara imbracat cu hainele sale din penitenciar si pentru ca fost nevoit sa imparta o celula de 14 metri patrati cu alte opt persoane.

Dan Jiga a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru coruptie pasiva si abuz in functie, in perioada in care era director general al Directiei economice si bugetare in Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, informeaza NewsIn, citand AFP.

In perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2004, el a fost adus in mod regulat la audierile publice cu catuse la maini si in uniforma de penitenciar specifica persoanelor condamnate.

Judecatorii de la Strasbourg au condamnat aceasta incalcare a prezumptiei de nevinovatite care, potrivit lor, "a fost amplificata de participarea in haine civile a coinculpatei sale", "o diferenta susceptibila sa consilideze impresia de vinovatie a lui Jiga".

In plus, la inchisoarea Jilava, celula in care statea avea o suprafata de 14 metri patrati si cuprindea noua paturi. El avea acces la dusuri o data pe saptamana si avea dreptul la o plimbare pe zi, potrivit CEDO.

Desi nimic nu sugereaza ca autoritatile au vrut sa il umileasca pe detinut, conditiile sale de detentie dintr-o perioada destul de lunga l-au supus unei incercari ce depaseste nivelul inevitabil de suferinta inerent detentiei, potrivit CEDO, care cere Romaniei sa ii aloce 12.800 de euro pentru prejudiciu moral.

Dan Jiga a fost arestat de procurorii PNA in noiembrie 2002, fiind acuzat ca, in octombrie 2000, ar fi pretins si primit 120.000 de dolari de la doi italieni, pentru a influenta comisiile de privatizare din Ministerul Agriculturii in privinta vinzarii societatii JimTim.

Un jurnalist acuzat pe nedrept de calomnie a primit 7.000 de euro

Si un jurnalist roman din Campulung Muscel si-a gasit dreptatea la CEDO, dupa ce cu zece ani in urma fusese acuzat de calomnie de catre directorul unui liceu din localitate. In urma deciziei CEDO, statul roman ii va plati ziaristului Dan Florin Papaianopol (67 de ani) peste 7.000 de euro.

Jurnalistul care, in urma cu zece ani, lucra pentru publicatia "scoala Romaneasca", a publicat un articol intitulat "Teroare la Liceul D. din Campulung Muscel", in care facea referire la directorul institutiei de invatamant.

Papaianopol a prezentat in reportaj metodele folosite de catre director in conducerra unitatii de invatamant, metode pe care le-a numit "totalitariste". El a fost dat in judecata si a fost gasit vinovat.

Dupa mai multe recursuri in tara el a ajuns la CEDO. Autoritatile de la Strasbourg au considerat ca statul roman a incalcat articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare si l-a obligat sa plateasca lui Dan Florin Papaianopol, in maximum trei luni, suma de 7.000 de euro, reprezentand prejudicii materiale, morale si cheltuieli de proces.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#CEDO condamnare Romania, #conditii inchisori Romania CEDO, #Dan Jiga CEDO, #Dan Florin Papaianopol CEDO , #frauda