Romania este din nou evaluata in vederea intrarii in Schengen

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 14:06
1970 citiri
Romania este din nou evaluata in vederea intrarii in Schengen

O delegatie a Grupului de lucru Evaluare Schengen va face o vizita oficiala in Romania in perioada 29 aprilie - 1 mai, oficialii europeni urmand sa evalueze stadiul in care se afla protectia datelor personale, domeniu coordonat de Ministerul de Interne.

Aceasta este cea de a doua vizita de evaluare care are loc in tara noastra, dupa cea din luna martie 2009, cand domeniul vizat a fost cel al cooperarii politienesti, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com de catre MAI.

Evaluarile isi propun verificarea in teren a indeplinirii conditiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen in domeniu, astfel incat Romania sa poata dobandi calitatea de stat Schengen cu drepturi depline.

Verificarile se vor face la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Din echipa de evaluare fac parte experti din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene si un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE.

La incheierea vizitei, expertii vor redacta un raport care va cuprinde concluziile si recomandarile echipei de evaluare, raportul urmand sa fie ulterior aprobat in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles, cel mai probabil in a doua jumatate a anului 2009.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen este prevazuta pentru martie 2011

Orice stat care isi propune sa adere la spatiul Schengen trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare care sa faca dovada faptului ca sunt indeplinite toate conditiile necesare.

Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen, care este format din reprezentanti ai statelor membre, Comisiei Europene si Secretariatului General al Consiliului UE.

Romania si-a asumat ca termen de aderare la spatiul Schengen martie 2011.

Principalul beneficiu al aderarii la Spatiul Schengen este reprezentat de apartenenta la un spatiu in care controalele la frontierele interne intre statele membre au fost eliminate, cetatenii putand circula liber intr-o zona de libertate, securitate si justitie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#vizita evaluare Schengen, #grup evaluare Schengen, #Romania aderare Schengen , #frauda