Romania, plina de probleme intr-un nou raport UE

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 21:06
1740 citiri
Romania, plina de probleme intr-un nou raport UE

Romania a intrat in vizorul Agentiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentele (FRA) pentru probleme privind protectia datelor cu caracter personal, dreptul la viata privata, dreptul la libertatea de intrunire sau privind respectarea drepturilor rromilor.

Raportul anual al Agentiei Uniunii Europene pentru drepturi fundamentale 2009 realizeaza o evaluare generala privind respectarea si protejarea drepturilor fundamentale cetatenesti in toate cele 27 de state membre.

Raportul urmareste, in principal, gradul de implementare a Directivei Europene privind Egalitatea Rasiala, intrucat minoritatile sunt cele mai vulnerabile categorii in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului.

Raportul atrage atentia ca problematica protectiei datelor cu caracter personal si a dreptului la viata privata a inceput sa aiba o rezonanta tot mai pregnanta in UE.

Nu protejam datele personale

Astfel, in capitolul "Societate informationala, respect pentru viata privata si protectia datelor persoanle" este amintita si Romania.

"In Romania, dezbaterea publica s-a concentrat asupra folosirii datelor personale in contextul supravegherii", se arata in documentul Agentiei UE, facand, cel mai probabil, referire la legile potrivit carora procurorii pot obtine mandate nelimitate de interceptare a convorbirilor cetatenilor romani.

Si raportul anual al Deprtamentului de Stat al SUA privind situatia drepturilor omului in lume in 2008 atragea atentia ca, in ciuda faptului ca prin Constitutie sunt interzise interferentele in viata privata si, in general, Guvernul respecta aceste interdictii, exista perceptia larg raspandita ca supravegherea ilegala exista in continuare in Romania.

"Unele organizatii nonprofit pentru apararea drepturilor omului au semnalat faptul ca, potrivit legii, un procuror poate obtine un mandat pentru interceptarea convorbirilor pe o perioada de sase luni, dar ca aceasta poate fi extinsa pe termen nelimitat cu cate trei luni, fara aprobarea judecatorului. Au existat cazuri de interceptari electronice in afara parametrilor legali", se arata in raportul SUA.

Si Bulgaria este amintita, la acest capitol al raportului FRA, din cauza unor masuri legislative adoptate cu privire "la necesitatea colectarii unor date de pe internet din motive de securitate nationala si combaterea criminalitatii".

Avocatul Poporului din Bulgaria a criticat aceste prevederi care contravin dreptului la viata privata, iar Curtea a limitat conditiile in care cetatenii pot fi monitorizati pe internet.

Libera intrunire si asociere pasnica

Raportul FRA aminteste de Romania si la capitolul care evalueaza respectarea dreptului la libera intrunire si asociere pasnica. "Incidente de obstructionare de catre autoritati a dreptului la intrunire publica si cazuri de contrademonstratii au fost observate in Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Polonia".

Discriminarea minoritatilor, mai ales a rromilor

In ceea ce priveste discriminarea minoritatilor, mai ales a rromilor din Romania, raportul FRA constata ca Romania se incadreaza la un nivel mediu al numarului de plangeri colectate de autoritatile competente din domeniul discriminarii.

Observand o variatie foarte mare intre numarul de plangeri inregistrate in state membre au determinat patru categorii: "Mai putin de 10 plangeri inregistrate", "intre 10 si 100", "intre 100 si 500" si "Peste 500".

Estonia, Malta si Slovenia sunt singurele trei state din UE unde au fost inregistrate mai putin de 10 plangeri. Romania face parte din cea de a doua categorie (10-100), alaturi de Bulgaria, Danemarca, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Letonia, Portugalia si Slovacia.

Alte sase state au intre 100 si 500 de plangeri: Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Italia si Olanda. Patru state membre au inregistrat un numar semnificativ mai mare de plangeri: Belgia(1691), Franta (1690), Suedia (905), Marea Britanie (peste 3.500).

In plus, in Romania, ca si in Bulgaria, Cehia si Slovacia, aproape 60% dintre rromi spun ca s-au simtit discriminati, se arata in documentul FRA, care citeaza un raport al Centrului European pentru Drepturile Omului.

Dreptul la adapost

Totodata, Romania este amintita si la capitolul privind dreptul la adapost. Astfel, raportul FRA constata ca in Romania au fost inregistrate cazure de discriminare directa sau indirecta privind accesul la adapost sau cazuri de evacuare fortata.

In aceeasi situatie se afla si Bulgaria, Cehia, Spania, Finlanda, Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Suedia si Marea Britanie.

Incidente rasiste si practici discriminatorii

Romania este luata in vizor si la capitolul "Incidente rasiste si practici discriminatorii".

Astfel, in Romania au fost identificate o serie de cazuri de discurs instigator la ura din partea unor profesori impotriva elevilor provenind dintr-o anumita minoritate. tara noastra figureaza si cu un exempu concret, in care o profesoara a strigat la elevii ei de clasa a-6-a remarci rasiste.

"Intrati in clase, tigani imputiti!. Din cauza voastra se impute tot holul. M-am saturat de voi si sper sa crapati", a urlat profesoara, potrivit raportului.

In mod imbucurator, Romania este mentionata si la "Bune practici" privind protejarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor. In acest context, este amintit programul-pilot din 2008 denumit "Locuinte sociale pentru comunitatile de romi".

Prin acest program, explica FRA, au fost implementate o serie de programe locale de construire de locuinte in zonele de dezvoltare ale Romaniei. Locuintele vor fi administrate si alocate familiilor de rromi cu venituri mici de catre consiliile locale. Guvernul Romaniei a aprobat, in acest sens, in octombrie 2008, construirea a 300 de locuinte sociale pentru familii rome.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#probleme Romania, #raport UE, #discriminare minoritati, #raport FRA , #frauda
Comentarii
Poza Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
rank 2
Daca e raport "ANUAL" - atunci se refera la Guvernarea PSD+PNL a lui Tariceanu, Tovarase FSN-ist manipulare prin omisiune, ca la televiziunile comuniste