Romania poate beneficia de experienta Poloniei privind avioanele multirol F-16

Joi, 18 Martie 2010, ora 18:41
2158 citiri
Romania poate beneficia de experienta Poloniei privind avioanele multirol F-16

Polonia este dispusa sa impartaseasca Romaniei experienta proprie privind folosirea aeronavelor multirol, in speta F-16, in conditiile in care partea romana se afla in stadiul luarii unei decizii privind tipul de avion multirol pe care il va cumpara, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii.

Anuntul a fost facut in cadrul intalnirii de joi, dintre ministrul Apararii din Republica Polona, Bogdan Klitch, aflat in vizita oficiala in Romania impreuna cu o delegatie militara, si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

"Partea poloneza si-a manifestat disponibilitatea de a impartasi din experienta proprie privind folosirea aeronavelor multirol. In aceasta privinta, Romania se afla in procesul de a lua decizia privind tipul de avion multirol pe care il va achizitiona", se arata in comunicatul remis de MApN, la sfarsitul intrevederii.

In prezent, Polonia opereaza o flota militara de 48 de avioane multirol F-16 cumparate in 2002 de la concernul american Lockeed Martin, pentru a inlocui avioanele de vanatoare invechite MIG-21 si MIG-29.

De altfel, Romania se afla in prezent intr-o situatie asemanatoare celei din Polonia din urma cu cativa ani, deoarece trebuie sa ia cat mai repede o decizie in privinta viitorului avion multirol al Fortelor Aeriene, deoarece actualelor aeronave-MIG 21 Lancer, le expira resursa de zbor in 2011-2013.

NewsIn a scris pe 21 decembrie 2009 ca MApN a primit in decembrie anul trecut un raspuns neoficial favorabil din partea Statelor Unite la cererea de oferta pentru cele 24 de avioane F-16 Block 25 aflate in uz.

In raspunsul neoficial transmis partii romane, se mentioneaza ca guvernul american este dispus sa livreze, gratis, Romaniei, 24 de avioane F-16 block 25 aflate in uz, urmand ca revitalizarea acestor avioane sa fie facuta de catre producatorii americani. "In eventualitatea in care in CSAT se va decide achizitia avioanelor F-16, primul avion multirol ar urma sa ajunga in Romania in aproximativ 2-3 ani" au mai spus sursele militare.

De asemenea, sursele au afirmat ca oferta nu prevede offset pentru acest contract, dar partea americana se va ocupa de pregatirea pilotilor. Totodata, Romania va plati pentru mentenanta avioanelor, pe baza unui acord pentru sprijin logistic pe o perioada de trei ani. In sarcina Bucurestiului va intra si pregatirea pistelor, pentru a fi adaptate la cerintele viitorului avion multirol.

Deocamdata, nu s-au facut publice costurile pe care le va suporta statul roman pentru revitalizarea avioanelor F-16 second-hand pe care Romania vrea sa le primeasca in schimbul contractelor de mentenanta si revitalizare.

In cursa pentru adjudecarea contractului de 4,5 miliarde de euro pentru dotarea Fortelor Aeriene cu avioane multirol sunt inscrise cinci tipuri de avioane. Printre variante, se numara: F-16 construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar si avionul Grippen al suedezilor de la SAAB si Eurofighter de la EADS.

Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#achizitie avioane multirol, #Romania Polonia avioane multirol, #avioane F16 Romania , #frauda