Romania si Ucraina continua in scris consultarile privind Bistroe

Luni, 20 Iulie 2009, ora 17:10
773 citiri
Romania si Ucraina continua in scris consultarile privind Bistroe
Foto: Arhiva

Romania si Ucraina vor continua consultarile privind impactul transfrontialier al Canalului Bistroe in scris, Romania urmand sa trimita intrebari detaliate cu privire la impactul proiectului, iar partea ucraineana urmand sa raspunda tot in scris,a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE.

Saptamana trecuta, in perioada 15-16 iulie, a avut loc la Kiev o noua runda de consultari romano-ucrainene la nivel de experti cu privire la impactul negativ asupra teritoriului Romaniei al proiectului canalului de navigatie realizat de Ucraina in Delta Dunarii.

Ministerul ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor a anuntat inca de vineri ca Romania va prezenta Ucrainei pana la 3 august o lista de probleme privind influenta canalului "Dunare-Marea Neagra" asupra mediului.

Potrivit reprezentantului MAE, Romania a pus accent, in cadrul discutiilor de la Kiev, pe "caracterul incomplet" al documentatiei transmise de Ucraina.

Delegatiile au convenit sa continue consultarile, potrivit lui Serbanescu, in forma scrisa. "Partea romana va trimite intrebari detaliate cu privire la impactul proiectului, iar partea ucraineana va raspunde de asemenea in scris -, urmand ca ulterior sa stabileasca de comun acord urmatoarele etape procedurale care trebuie parcurse, astfel incat prevederile Conventiei Espoo sa fie respectate in intregime", a explicat purtatorul de cuvant al MAE.

Intalnirea de la Kiev a avut loc, potrivit MAE, in conformitate cu prevederile articolului 5 al Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier - Conventia Espoo - si a vizat analiza studiului de impact asupra mediului, prezentat de partea ucraineana pentru proiectul mentionat.

Canalul Bistroe a revenit in atentia publica in martie, Ministerul roman al Afacerilor Externe anuntand ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime "Dunare - Marea Neagra" (Bistroe).

Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale. In schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat in mai ca, in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa.

Partea romana a reiterat in repetate randuri ca demersurile Romaniei, sustinute de cele ale organizatiilor internationale de mediu si ale ONG-urilor, nu sunt motivate economic, ci au ca scop determinarea Ucrainei de a respecta conventiile internationale aplicabile unui proiect de infrastructura complex derulat intr-o zona fragila de interes international si care poate avea un impact negativ asupra mediului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania Ucraina Bistroe, #consultari Canalul Bistroe, #discutii Canalul Bistroe , #frauda