Romanii din strainatate isi vor primi actele mai repede

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 20:08
1497 citiri
Romanii din strainatate isi vor primi actele mai repede

Introducerea noului sistem de verificare in timp real a datelor personale ale cetatenilor romani din afara tarii va reduce timpul de asteptare si costurile pentru eliberarea unor noi documente.

Incepand de la 1 iulie, romanii din strainatate care si-au pierdut documentele de identitate isi vor putea obtine in aceeasi zi titlurile de calatorie, iar confirmarea detinerii unui permis de conducere se poate face, de asemenea, in aceeasi zi, potrivit Ministerului de Externe.

"Acest lucru este posibil datorita unui sistem care faciliteaza verificarea in timp real a datelor personale ale cetatenilor romani din strainatate si care este functional de astazi (miercuri - n.r.) la toate misiunile Romaniei din intreaga lume.

Sistemul este realizat de MAE in colaborare cu structurile specializate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor", se arata intr-un comunicat al MAE, care subliniaza ca sistemul reprezinta un element important in reforma serviciilor consulare.

Economie de timp si de bani

Printre beneficiile aduse cetatenilor romani din afara tarii se numara reducerea timpilor de asteptare, care se consumau pana acum cu transmiterea corespondentei catre structurile competente ale Ministerului Administratiei si Internelor prin intermediul MAE, si comunicarea raspunsului pe aceeasi cale.

De asemenea, un alt beneficiu este cel al reducerii cheltuielilor cetatenilor pentru obtinerea documentelor.

Taxele consulare pentru eliberarea acestor documente nu se schimba, acestea fiind stabilite prin lege, insa economiile provin din faptul ca persoanele interesate nu vor mai fi nevoite sa astepte zile intregi, cu plata cazarii si cheltuielilor de intretinere, pentru confirmarea identitatii in vederea eliberarii unui titlu de calatorie.

Aceeasi situatie este si in cazul permiselor de conducere. Avand posibilitatea accesului direct la baza de date, consulul, cu sprijinul colegului din Centrala MAE, este in masura sa confirme in timp real existenta permisului in cazul in care un cetatean roman este oprit in trafic in strainatate si exista dubii asupra autenticitatii permisului sau.

Totusi, MAE subliniaza ca permisele de conducere vor fi in continuare eliberate de autoritatile abilitate si nu de oficiile consulare.

Prin intermediul sistemului, personalul specializat al MAE poate verifica identitatea persoanelor care solicita titluri de calatorie dupa ce si-au pierdut sau le-au fost furate aceste documente, cat si existenta permiselor de conducere.

Sistemul a fost pus in practica incepand din 22 iunie, pentru verificarea functionalitatii lui, iar de miercuri, 1 iulie, proiectul a devenit deplin operational la toate misiunile Romaniei din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sistem verificare MAE, #documente romani strainatate , #frauda