Russia Today: Copiii cersetori inca bantuie strazile din Romania (Video)

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 20:23
3294 citiri
Russia Today: Copiii cersetori inca bantuie strazile din Romania (Video)
Foto: Russia Today

Copiii cersetori au fost si continua sa fie o imagine care se confunda cu strazile din orasele Est-europenei Romanii. Cu toate ca situatia s-a mai imbunatatit si numarul lor a scazut in ultimii ani, este inca departe de a fi rezolvata in contextul in care peste 1.000 de minori bantuie pe strazile Bucurestiului pentru bani.

Problema cersetoriei juvenile din Romania nu este una noua, ci implineste cateva decenii. Dupa ce dictatorul Nicolae Ceausescu a interzis, in 1966, avortul si contraceptia, economia si asa fragila a unei Romanii abia intrate sub secera si ciocan s-a trezit in fata unui excedent de nou-nascuti.

Visul hitlerist al lui Ceausescu, pe care a incercat sa si-l puna in practica prin cele doua decrete din 1966, mai exact sa creeze o generatie pur comunista, "Omul nou" nascut la comanda, s-a lovit de imposibilitatea romanilor de a-si hrani copiii.

Decreteii, caci despre ei este vorba, s-au trezit singuri si abandonati pe strazi chiar de cei care le-au dat viata, obligati la randul lor de sistem potrivit publicatiei Russia Today.

Ceausescu a murit, la fel si o parte din decretei, in Romania nu mai sunt interzise nici avortul si nici metodele contraceptive, numarul copiilor care traiesc pe strazi a fost redus semnificativ prin campanii si acte de caritate, insa perioada imediat urmatoare dupa emiterea celor doua decrete si-au pus amprenta definitiv si irevocabil asupra oamenilor si le-a lasat ca amintire un defect rar, de care nu au putut scapa nici pana in ziua de azi: abandonul.

Doar unul din cei peste o mie de cersetori din Bucuresti

Sandu, in varsta de 14 ani, este doar unul dintre cei peste o mie de copii care bantuie intersectiile bucurestene ca sa faca rost de bani. La fel ca si colegii de "munca", si-ar fi dorit sa duca o cu totul altfel de viata, insa nu are unde sa se duca in alta parte decat pe strazi.

Cat despre viitor, a invatat sa nu-si faca sperante si nici iluzii pentru ca una dintre cele mai dure letii pe care le-a invatat pe strada este ca visele devin reale daca sunt udate cu bani. Cel in care isi pune intotdeauna baza este prezentul, care momentan inseamna o gura de canal urat mirositoare pe post de casa.

"Se fac deja opt ani de cand traiesc aici. Tata este mort, mama traieste cu o alta familie. Traiesc aici - spal masini sau ma duc sa cersesc si castig cam zece euro pe zi", a povestit copilul incercand din rasputeri, fara sorti de izbanda, sa-si lipeasca pe fata un zambet fabricat. Stie si el ca fericirea e atat de departe...

"Sora mea a murit aici recent. A avut o infectie sau ceva de genul asta. Copiii se nasc si mor pe strazi. Toti ne vom gasi sfarsitul pe strazi. Conteaza pentru cineva?", s-a intrebat Sandu pe un ton mai degraba afirmativ decat interogativ.

Imediat dupa ce Romania a iesit de sub secera si de sub ciocan, Ian Tilling a deschis un orfelinat pentru copiii strazii. "Casa Ioana" este unul dintre locurile unde copiii abandonati si familiile care au ramas fara un acoperis deasupra capului isi pot gasi refugiul pentru mai mult de o noapte.

Potrivit lui Ian, acum au mai ramas doar cateva sute de copii abandonati in Bucuresti, numar care se incadreaza in media europeana, insa a subliniat ca progresele nu se datoreaza in niciun caz guvernului din Romania.

"Cauzele si efectele abandonului la nivek mondial sunt, in general, destul de cunoscute. Insa in aceasta parte a Europei abandonul este mult mai accentuat pentru ca nu exista asa ceva precum servicii sociale, nu exista institutii care sa incerce sa ii sustina pe acesti oameni astfel incat sa se integreze in societate, sa se angajeze si sa duca o viata normala.

Nu le sunt platite nici chirii si nici alocatii, mu primesc un singur ban de la stat pentru ca procedurile sunt extrem de birocratice si de greu de patruns", a adaugat fondatorul orfelinatului.

Cum problema abandonului este o sabie cu doua taisuri, copiii renegati de familie reprezinta doar o parte a celor pe care ii vedem zilnic cersind in intersectii. Destul de multi minori ajung sa ia drumul strazilor pentru ca nu are cine sa aiba grija de ei acasa sau pentru ca au fost fortati chiar de proprii parinti sa cerseasca. Pentru ei, pentru copiii care muncesc cu mana intins, al caror numar este in crestere, strada este un fel de profesie.

Coordonatorul de proiecte al organizatiei "Salvati Copiii", Leonard Andreescu, care a lucrat ani buni cu copiii abandonati, a atras atentia ca asa numitii "copii ai zilei" sunt viitoarea generatie de copii ai strazii.

"Familiile stiu ca ceea ce fac este ilegal, dar isi invata copiii sa minta, sa spuna fel de fel de povesti, iar micutii sunt apoi reticenti fata de noi", a povestit Leonard Andreescu.

Din pozitia de tata a doi copii, coordonatorul de la "Salvati Copiii" crede crede ca adevaratii vinovati din aceasta poveste sunt adultii: "Profitul de pe urma recuperarii acestor copii si a integrarii lor in societate este destul de mare, dar sunt foarte putini politicieni sau lideri care inteleg asta".

Schimbarea de care Romania are cu adevarat nevoie este una de mentalitate, a mai subliniat Leonard: "Insa pana cand se va intampla asta, copiii strazii, alaturi de Dracula si Ceausescu, raman portretul etern si vesnic al Romaniei".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#copii cersetori Romania strazi, #Romania cersetori copii Ceausescu avort, #cersi copii , #frauda