Sah la Basescu: CC da unda verde cresterii salariilor

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 19:16
9524 citiri
Sah la Basescu: CC da unda verde cresterii salariilor

Salariile profesorilor pot creste cu 50%, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, aruncand astfel pisica majorarilor salariale ale bugetarilor in curtea presedintelui Basescu.

Curtea Constitutionala a respins contestatia Guvernului privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta. Pentru a-si vedea visul cu ochii, profesorii mai au de asteptat doar promulgarea legii de catre presedintele tarii si publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Astfel, Traian Basescu se afla in fata unei decizii foarte dificile: ori promulga legea majorarii salariilor profesorilor, ceea ce ar putea arunca economia Romaniei in haos, sau se opune cresterii salariilor, ceea ce l-ar transforma in inamicul nr. 1 al bugetarilor, cu efecte directe asupra popularitatii de care inca se bucura.

Asa cum s-a afirmat in ultima perioada, atat de catre presedinte, cat si de premier si reprezentanti ai guvernului, majorarea salariilor profesorilor ar avea un efect devastator asupra bugetului de stat, nota de plata urmand a fi platita de toti romanii.

Cresterea generalizata a preturilor si taierea fondurilor pentru investitii sunt doar doua dintre efectele certe ale mariririi salariilor dascalilor.

Nu sunt bani

Guvernul a criticat in repetate randuri natura discriminatorie si neconstitutionala a legii votate de Parlament si a contestat la Curtea Constitutionala actul normativ.

In sesizarea catre Curtea Constitutionala, Executivul arata ca Parlamentul privilegiaza profesorii si incalca legea fundamentala atunci cand nu indica sursa de finantare pentru cresterea salariala.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, si ca nu exista bani pentru majorarile salariale solicitate, chiar daca judecatorii Curtii Constitutionale vor decide ca legea adoptata de Parlament este constitutionala.

Mai mult, primul ministru a anuntat ca Guvernul are si alte variante de a impiedica aceasta majorare. Dupa cum se stie, reactia Guvernului nu a ramas fara urmari, sindicatele din invatamant iesind in strada pentru a protesta.

Apel la responsabilitate

Decizia Curtii Constitutionale va avea un efect de domino, fiind de asteptat ca, in urmatoarele zile, rand pe rand, si ceilalti bugetari - din Justitie, din sistemul sanitar, functionarii publici etc - sa ceara la randul lor marirea salariilor.

Ceea ce va tensiona si mai mult situatia, atat din punct de vedere social, cat si economic.

In ce priveste o posibila pozitie a presedintelui Traian Basescu, declaratiile acestuia de la finele saptamanii trecute au fost destul de ferme.

Seful statului a facut, vineri, apel la prudenta si responsabilitate. Basescu a sustinut ca liderii sindicali nu trebuie sa mai ceara nimic, iar reprezentantii Guvernului nu trebuie sa dea nimic.

Altfel, riscam sa aducem criza economica internationala la noi acasa, iar primii afectati vor fi romanii de rand, cu salarii mici.

"Efectul lipsei de responsabilitate a Guvernului, Parlamentului sau/si a sindicatelor poate fi acela de a aduce criza la noi acasa, iar cei care vor fi afectati de eventuala iresponsabilitate vor fi exact cei pentru care se clameaza acum criza: oamenii cu venituri mici, profesorii, functionari publici, pensionarii, cei 530.000 de cetateni romani care au credite in valuta de peste 20.000 de euro si care totaliteaza imprumturi la banci de circa 14 miliarde de euro.

Avand in vedere ca, in cazul de fata, nu mai poate fi vorba doar de un simplu calcul electoral, ce decizie credeti ca ar trebui sa ia presedintele Traian Basescu si de ce?

Vezi Comunicatul Curtii de Conturi

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CC, #salarii, #profesori, #majorare , #frauda