Salina Praid, in ochii presei straine

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 20:06
8128 citiri
Salina Praid, in ochii presei straine

Destinatiile turistice din Romania incep sa fie apreciate si de straini. Salina Praid, situata in judetul Harghita, este una dintre ele.

Jurnalistii de la revista Planet Oddity au ramas impresionati de Salina Praid si recomanda tuturor sa o viziteze.

Situata la 5 kilometri de Sovata, judetul Harghita, salina este cunoscuta mai mult sub numele de "zona de sare". Din punct de vedere geografic, Salina Praid se gaseste pe coasta de est a depresiunii Transilvaniei, la poalele muntilor Gheorghieni.

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza inca din epoca romana, cand romanii au exploatat sare. Sapaturile parasite de romani au fost continuate de avari, iar mai tarziu de bulgari. Pana in anul 1562, secuii au dispus liber de sarea extrasa. Apoi, principele Ioan Sigismund a trecut acest drept in atributia fiscului, astfel "sarea secuieasca" - ce putea fi exploatata liber de 3 ori pe an - a devenit proprietate regala.

Dealul de sare (Dealul Sarii, 567m) din Praid este si o curiozitate geologica. Aici se pot gasi numeroase zacaminte de sare de aproape 2.000 de metri grosime. La Salina Praid se afla aproximativ 3 miliarde de tone de sare.

Praid este si o extraordinara zona de recreere. In camerele abandonate s-au amenajat spatii de tratament si vizitare turistica (locuri de joaca pentru copii, tenis de masa, bufet unde se pot servi ceaiuri medicinale, cafea), precum si o biserica ecumenica subterana-unica in Europa, unde se organizeaza si concerte de muzica clasica, muzica veche.

In localitate exista si un muzeu satesc, ce detine instrumente, unelte folosite in exploatarea si transportul sarii, obiecte de arta populara. Dar, principala atractie de la Salina Praid o reprezinta sedintele de speleoterapie, daca se tine cont de numarul mare de persoane care apeleaza la acest tratament: intre 2.500 si 3.000 zilnic, mai scrie publicatia citata.

Aceasta terapie este una speciala, utilizata pentru a rezolva problemele respiratorii cum ar fi bronsita, astmul sau alergiile. Tratamentul presupune practic inhalarea aerului din mina. Durata unei cure este de cuprinsa intre 12 - 18 zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#salina Praid, #Praid Harghida Sovata, #salina turisti speleoterapie , #frauda