Scandalul "Spiru": Intelectualii il critica pe Basescu si o sustin pe Andronescu

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 23:04
2659 citiri
Scandalul "Spiru": Intelectualii il critica pe Basescu si o sustin pe Andronescu

Un grup de intelectuali pregateste o scrisoare in care urmeaza sa isi prezinte opinia in cazul Spiru Haret, criticand pozitia lui Basescu si sustinand-o pe cea a ministrului Andronescu.

Un grup de intelectuali, intre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Dan Perjovschi, Armand Gosu, Andreea Pora, Rodica Palade, Smaranda Vultur, precum si Adrian Cioroianu redacteaza o scrisoare deschisa in care sa-si exprime punctul de vedere cu privire la situatia de la Universitatea Spiru Haret.

Rodica Palade a precizat, pentru NewsIn, ca textul dat publicitatii reprezinta o "un draft initial al scrisorii" care a fost trimis mai multor persoane pentru a-l consulta. "A fost o scurgere, forma finala va fi data publicitatii ulterior, cu semnatura mult mai multor persoane decat cele prezentate", a declarat Palade.

"Noi subsemnatii, universitari, cercetatori, oameni de cultura, am luat la cunostinta cu stupoare de incercarea sosita din partea unor politicieni importanti, intre care chiar presedintele Traian Basescu, de a musamaliza si atenua scandalul din jurul universitatii private "Spiru Haret", ca si de tentativa de a sugera ca acest scandal are ca substrat o lupta pentru influenta intre universitatile de stat si cele private", se arata in textul intrat in posesia NewsIn, in varianta actuala a redactarii.

"Nu exista nimic care sa legitimeze uriasa impostura universitara pe care a creat-o universitatea 'Spiru Haret' cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativa. Nu subversiunea din partea universitatilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenti 'de la distanta' ai universitatii 'Spiru Haret', si nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenti la un cadru didactic (cind norma europeana nu depaseste 20 de studenti la un cadru didactic).

Nici o masinatiune nu explica cataloagele cu 9000 de studenti, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiratie impotriva invatamantului privat nu explica de ce s-au numit aproape 100 de profesori si conferentiari fara validarea comisiei Ministerului Educatiei care, prin lege, are aceasta responsabilitate", se mai arata in text.

Studentii se lamenteaza ipocrit

"Nu acceptam lamentarea ipocrita pentru absolventii care au terminat in ultimii trei ani programe neacreditate ale universitatii 'Spiru Haret'. Acele programe nu au ramas neacreditate din intamplare, ci fiindca universitatea stia ca nu poate obtine acreditarea din partea ARACIS.

In consecinta, majoritatea respectivilor studenti sunt rau pregatiti, iar diplomele pe care ar trebui sa le primeasca sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolventii respectivi stiau sau aveau putinta sa afle care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate, dar au omis sa o faca", mai sustin initiatorii scrisorii deschise.

In final, textul propune o serie de solicitari. "Cerem si sustinem demersurile Ministerului Educatiei de a verifica functionarea aceastei Universitati si a altor Universitati private sau de stat care s-ar putea afla in situatii asemanatoare.

Cerem ca toate diplomele de la Universitatea 'Spiru Haret', obtinute la programe de studii neacreditate in ultimii trei ani (de cind exista actuala forma a Legii acreditarii), sa fie considerate valabile numai in mod provizoriu, si anume pe o durata de 4-5 ani, definitivarea lor urmand sa fie conditionata de un nou examen de licenta sustinut la o facultate acreditata", se mai arata in text.

"Cerem din partea tuturor politicienilor si a partidelor politice sa se abtina de la presiuni si de la deturnarea anchetelor in scopuri electorale. Cerem Parchetului sa se sesizeze in cazul 'Spiru Haret'.

Consideram ca, in absenta unor astfel de masuri energice dar necesare, invatamintul universitar romanesc, indiferent de calitate, fie el privat sau de stat, va fi discreditat fara drept de apel, iar impostura, non-valoarea si ilegalitatea vor fi rasplatite", se precizeaza in finalul documentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scrisoare intelectuali, #scandal Spiru Haret, #sustinere Basescu Spiru, #Andronescu Spiru Haret , #frauda