Seful ANI: Am fost santajat, sunt convins ca institutiile abilitate vor face lumina

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 23:30
1726 citiri
Seful ANI: Am fost santajat, sunt convins ca institutiile abilitate vor face lumina
Foto: Arhiva

Presedintele ANI, Catalin Macovei, a reafirmat, miercuri, ca a fost santajat de Sorin Rosca Stanescu, spunand ca este convins ca institutiile abilitate ale statului vor face lumina in aceasta chestiune, desi a evitat sa precizeze daca a facut sau nu o plangere penala.

Intrebat intr-o emisiune a Antena 3 daca isi mentine ideea ca a fost santajat si ce va face in continuare, Macovei a declarat: "Mentin aceasta idee. In opinia mea este limpede ca acolo a avut loc un santaj la adresa mea si sunt convins ca institutiile abilitate ale statului vor face lumina in aceasta chestiune".

De asemenea, Macovei i-a spus lui Sorin Rosca Stanescu, care intervenise prin telefon, ca faptele acestuia sunt "tangente penalului", insa la intrebarile repetate ale jurnalistului si moderatoarei referitoare la depunerea unei plangeri penale a refuzat sa dea detalii, spunand, totusi, ca "o ancheta penala se desfasoara in confidentialitate".

Rosca Stanescu l-a acuzat pe Macovei ca el a realizat inregistrarea si a dat-o apoi publicitatii, deoarece ar fi fost santajat.

"Ce observ e ca singurul care nu e revoltat ca a existat aceasta inregistrare si ca a fost difuzata este domnul Macovei. Discut pe fata: orice persoana care are un minimum de ureche muzicala isi da seama ca pe tot parcursul acestei inregistrari vocea domnului Macovei se aude mult mai limpede decat se aud vocile noastre. Si apoi acele fasaieli nu puteau sa apara decat de la o haina care se freaca de corp.

Deci eu am convingerea ca domnul Macovei a venit cu apucaturile de la DNA, cu fire atarnate pe corp, a facut aceasta inregistrare si apoi, pentru ca nu a putut-o transforma intr-un act penal - probabil ca se gandea ca o sa-l santajez, cine stie ce era in capul omului - a tinut aceasta inregistrare pana cand l-au fortat prieteni ai domniei sale sa o transforme intr-un mijloc de propaganda electorala. Este o tentativa clara de decredibilizare a doi jurnalisti foarte cunoscuti si care au opiniile politice pe care le au si care pot sa faca dezvaluiri in aceasta perioada", a spus jurnalistul.

"Permiteti-mi sa va raspund: nu << ma gandeam >> ca m-ati fi santajat. Chiar m-ati santajat, domnule Sorin Rosca Stanescu. Si actiunile dumneavoastra sunt tangente penalului, daca nu ma exprim prea pretentios. Si este o opinie gresita ca aceste lucruri nu pot fi transformate in acte penale", i-a replicat.Macovei.

Stanescu i-a spus apoi ca i se pare ciudat ca dupa doua luni de la acel presupus santaj niciun procuror nu a initiat un dosar penal, iar moderatoarea l-a chestionat pe presedintele ANI de ce nu a raportat acest santaj. "Nu as vrea sa comentez acest lucru, daca am actionat sau nu", a raspuns Macovei.

Plangere penala?

Rosca Stanescu i-a mai reprosat ca este singura persoana din inregistrare care nu s-a revoltat ca a fost inregistrat. "Sunteti singura persoana care nu va revoltati si care nu reclamati acest lucru si care nu doriti sa faceti o plangere penala impotriva faptului ca dvs., ca demnitar al statului, ati fost inregistrat", a comentat Rosca.

"N-aveti de unde sa stiti daca am facut sau nu o plangere penala. Si mai mult nu vreau sa comentez. Nu doresc sa comentez acest aspect. Nu vreau sa comentez daca am facut sau nu o plangere penala. Ca fost procuror pot sa va spun un lucru: o ancheta penala se desfasoara in confidentialitate. Atat am declarat pe acest aspect", a replicat Macovei.

Ziarul "Curentul" a publicat, in editia de marti, un articol insotit de un fisier audio si stenograma unei convorbiri care ar fi avut loc, pe 25 septembrie, intre seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, si jurnalistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. Potrivit ziarului "Curentul", Stanescu ar fi incercat sa-l santajeze pe Catalin Macovei in legatura cu un presupus imprumut de 100.000 de euro, de la un camatar, sustinand ca detine documente in acest sens.

In schimb, jurnalistul ar fi incercat sa obtina informatii despre anchetele ANI in legatura cu ministrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu. De asemenea, Stanescu i-a spus conform stenogramei, sefului ANI ca informatiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile inainte de alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Catalin Macovei ANI, #inregistrare convorbire Macovei, #Sorin Rosca Stanescu , #frauda