Seful CSM: Cererile salariale ale magistratilor sunt justificate

Joi, 23 Iulie 2009, ora 13:38
1534 citiri
Seful CSM: Cererile salariale ale magistratilor sunt justificate

Este nevoie de bani in sistemul judiciar, o chestiune sesizata si de raportul pe tara, a declarat presedintele CSM, Virgil Andreies, dupa sedinta forului in care s-a discutat despre acest raport.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca raportul pe Justitie privind Romania este o radiografie clara asupra problemelor in sistemul judiciar din tara noastra, sustine Andreies. In ceea ce priveste finantarea in sistemul judiciar, aceasta are probleme si raportul constata acest lucru.

Raportul pe Justitie al Comisiei Europene constata insuficiente progrese in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si implicarea factorului politic in procesul juridic.

Cat despre cererile magistratilor de acordare a sporurilor, Andreies sustine ca acestea sunt justificate.

"Aceste drepturi sunt justificate, ele au ca temei legea si hotararile judecatoresti si trebuiesc executate", sustine Andreies.

Mai mult, pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar, este nevoie de o clarificare a situatiei acestuia, care poate fi facuta in cadrul unei intalniri dintre reprezentantii CSM, ai Parlamentului, ai Guvernului si Ministerului Justitiei sub medierea lui Traian Basescu.

"Reiterez o invitatie mai veche la dialog intre autoritatea judecatoreasca reprezentata prin presedintele Inaltei Curti, presedintele CSM, puterea executiva prin prim-ministrul si Ministrul Justitiei si presedintii celor doua camere ale Parlamentului sub medierea presedintelui la elaborarea unei declaratii comune in ceea ce priveste statutul magistraturii", a declarat Andreies, sustinand ca nu este vorba despre niciun conflict intre puteri.

"Chiar daca exista un astfel de conflict, el nu are conotatie constitutionala si trebuie rezolvat prin dialog", a adaugat Andreies.

Ministerul Justitiei a oprit recent acordarea unor sporuri de solicitare neuropsihica magistratilor, pe motiv ca nu exista destule fonduri, iar magistratii au organizat numeroase proteste din aceasta cauza, oprind activitatea in instante.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Virgil Andreies, #sporuri magistrati, #greve magistrati, #raport justitie Romania , #frauda