Ziare.com

Seful CSM lanseaza un nou atac la adresa Ministerului Justitiei

Vineri, 22 Mai 2009, ora 18:15

   

Seful CSM lanseaza un nou atac la adresa Ministerului Justitiei
Intr-o scrisoare deschisa adresata magistratilor, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andries, acuza Ministerul Justitiei ca. "intr-o maniera complet lipsita de transparenta", intentioneaza sa modifice legile pentru organizarea si functionarea sistemului judiciar.

"Profitand de faptul ca legea nu confera drept de initiativa legislativa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si sub pretextul propunerilor transmise de catre Consiliu, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, intr-o maniera complet lipsita de transparenta, intentioneaza sa promoveze modificari de substanta ale celor 3 legi, fara a gasi necesar sa consulte asupra continutului acestora tocmai pe cei ce vor fi primii chemati sa le respecte si sa le aplice", sustine Virgil Andries in scrisoarea amintita.

Presedintele CSM sustine faptul ca initiativele Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti sunt "promovate intr-o maniera oculta", fara consultarea principalelor institutii pe care se intemeiaza buna functionare a sistemului judiciar - instantele si parchetele.

Potrivit CSM, acest mod de lucru al Ministerului Justitiei ar mai reflecta ar reflecta "atitudinea tot mai accentuata a reprezentantilor acestei institutii de a colabora cu autoritatea judecatoreasca doar la nivel declarativ, in timp ce actiunile concrete reflecta derapaje serioase de la scopurile clamate, privind eficientizarea sistemului judiciar si garantarea independentei justitiei".

Ministerul Justitiei, acuzat de pasivitate si pozitii publice inadminisibile

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a mai tinut sa acuze "atitudinea de pasivitate (la nivelul faptelor, nu al vorbelor) cu privire la promovarea unor actiuni eficiente in vederea eliminarii discriminarilor si discrepantelor existente la nivelul salarizarii judecatorilor", precum si pozitiile publice, "uneori lipsite de fermitate, uneori de-a dreptul inadmisibile" privind legitimitatea drepturilor castigate in instanta de un numar important de judecatori si procurori.

"Aceeasi atitudine de pasivitate a caracterizat pozitia Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti fata de trecerea veniturilor din taxele judiciare de timbru la bugetele locale, situatie care a facut ca nici macar o parte din aceste sume sa nu fie folosite pentru finantarea sistemului judiciar. Cred ca nu sunt necesare comentarii asupra declaratiei celui mai inalt reprezentant al acestuia in sensul ca instantele ar trebui sa se adreseze primariilor pentru a solicita aceste sume", sustine Virgil Andries in scrisoarea deschisa adresata judecatorilor si procurorilor.

Seful CSM sustine, mai mult, ca in contextul viitorului Raport de tara intocmit de catre Comisia Europeana in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti ar fi adoptat o atitudine "concurentiala", preocupandu-se de a se prezenta public ca unicul organ activ si reformator al sistemului judiciar, prin opozitie cu caracterul ultraconservator si ineficient al tuturor celorlalte.

"O astfel de pozitie nu poate fi decat in dauna identificarii si implementarii rapide a reformelor de fond de care justitia are nevoie. Problemele justitiei nu constituie obiectiv de intrecere intre institutii, iar caracterul lor profund si cronic - supraincarcarea, subfinantarea etc. - presupun pentru rezolvare tocmai o atitudine de cooperare", spune Virgil Andries.

Sursa: rNews

Articol citit de 607 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

D.le Andries,

Sunteti un nerusinat!

 

greu

cele trei puteri ale statului

12 ANI DE JUSTITIE IN CARJE. MAGISTRATII MI-AU DISTRUS VIATA.

DE 12 ANI TARATA IN CARJE PRIN TRIBUNALE (!) Nu sunt nici Dinu Patriciu nici Adrian Nastase, nici Sorin Ovidiu Vantu, nici Ion Ion Tiriac. Timp de 12 ani (!) justitia mi-a distrus viata mai rau decat accidentul rutier. Sunt un 'simplu cetatean' adica un nimemi adica un nimic. Si cu toate acestea justitia si magistratii ei de talie europeana mi-au distrus viata si -mi-au calcat in picioare demnitatea, iar in prezent imi este diminuat si dreptul la viata.Numele meu nu are importanta in Romania, el are importanta mai mult in Europa si in intreaga lume acolo numele meu este apreciat ca om Cornelia Galavan.Va aduc la cunostinta ca pe data de 05 mai 2009 dupa 12 ani de la tragedia accidentului am avut proces la Judecatoria Sectorului 4, al -8 -lea termen la care datorita tegiversarii dosarului vroiam sa fiu prezenta cu toate ca la celelalte termene nu ma prezentasem din motive generate de starea de sanatate precum si de traumele psihice create de instante pe parcursul anilor.
Dar intre timp am primit de la ONU o invitatie de a participa in Belgia la Brussels pe 7-8 mai ac. la o conferinta avand ca subiect ' Siguranta Rutiera ', invitatie ce se datoreaza proiectului ' LACRIMA RUTIERA ' pe care il organizez din proprie initiativa si organizare inca din 2001 cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier stabilita de ONU. Invitatia asigura gratuit avionul si cazarea, plecarea fiind exact pe 05 mai cand aveam termen de judecata.
La Brusels am prezentat un material in care am aratat ca Romania are cel mai mare numar de decese provocate de accidentele rutiere si datorita lipsei infrastructurii rutiere dar si actului de justite in care 'asasinii soselelor nu sunt condamnati in mod real asa cum se intampla in UE. Din datele statistice pe care le am rezulta ca de exempu in anul 2008 nici 10% din asasinii rutieri nu au fost condamnati cu executarea pedepsei in penitenciar.
Dupa 12 ani de la tragicul accident rutier infirma si bolnava din nou in fata instantei
Dupa 12 ani mi-e frica de magistrati si instantele judecatoresti.
Dupa repetate amanari si repuneri pe rol instanta de judecata a Judecatoriei sector 4 nu s-a pronuntat amanand pronuntarea pe 26 mai 2009 !
La Brussels mi-a fost rusine sa pun pe masa steguletul Romaniei.Nu pentru ca eu sunt romanca ci pentru ca altii sunt romani si ma gandeam la magistratii ce mi-au calcat in piciare demnitatea.
Am fost o naiva am avut incredere in justitie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor