Sindicalistii de la Sed Lex intra in greva japoneza

Luni, 11 Februarie 2008, ora 15:35
1005 citiri
Sindicalistii de la Sed Lex intra in greva japoneza

Functionarii publici din administratia centrala si locala, afiliati la Alianta Sed Lex vor organiza, in 18 februarie, o greva japoneza, urmand ca spre sfarsitul lunii sa organizeze alte actiuni de protest, impreuna cu alte federatii de bugetari, a declarat liderul sindical, Vasile Marica.

Marica a afirmat ca a stabilit impreuna cu presedintii federatiilor afiliate, din administratia centrala si locala, ca luni, 18 februarie, sa organizeze o greva japoneza de doua ore, intre 8.30 si 10.30.

In acelasi timp, Sed Lex intentionaeza sa ia legatura si cu alte organizatii sindicale din sectorul bugetar, pentru a declansa in viitorul apropiat "actiuni de protest de amploare", a mai spus Marica.

Protestele bugetarilor au la baza nemultumirile legate de majorarile salariale adoptate de Guvern, considerate "insuficiente", dar si diferentele care s-au facut intre salariati.

"Unii dintre bugetari au primit cu doua procente mai mult la salariu, suma insignifianta, dar care a fost de ajuns pentru a-i convinge sa nu mai protesteze. De aceea, vrem sa convingem cat mai multi bugetari sa iasa in strada pentru a ne obtine drepturile", a precizat liderul Sed Lex.

Marica a adaugat ca va lua legatura, in primul rand, cu federatiile sindicale din invatamant, care au fost nemultumite de la inceput de majorarile de salariu obtinute.

Pentru functionarii publici, Marica doreste majorari de salarii cu 20%, adoptarea legii de salarizare, al carei proiect este blocat de mai multa vreme, precum si reorganizarea grilelor de salarizare, pentru eliminarea diferentelor mari dintre venituri.

Guvernul a adoptat o majorare salariala, pentru functionari si pentru personalul contractual, de 10,25%, in doua etape.

Mai multe federatii sindicale au anuntat ca vor continua seria protestelor, in urma aprobarii de catre Guvern a cresterilor salariale din sectorul bugetar, pentru 2008.

Primii care au organizat un protest spontan au fost feroviarii, care vor fi urmati de functionarii publici si de salariatii din invatamant.

Singurii salariati care s-au declarat multumiti de majorarile obtinute au fost sanitarii.

O alta structura sindicala a salariatilor din administratia publica, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat ca va declansa o greva japoneza, in data de 25 februarie, si o greva de avertisment, cu intreruperea intregii activitati timp de doua ore, in 28 februarie, intre orele 8.00 si 10.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sindicalisti, #Sed Lex, #greva japoneza , #frauda