Sindicalistii din invatamant ameninta din nou cu proteste (Video)

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 12:52
2431 citiri
Sindicalistii din invatamant ameninta din nou cu proteste (Video)
Foto: Antena3

Liderii de sindicat din invatamant sunt extrem de nemultumiti de decizia Guvernului de a plafona salariile bugetarilor in acest an in raport cu inflatia si sustin ca daca Executivul nu va aloca Educatiei cele 6 procente din PIB primise vor trece la actiuni de protest.

La incheierea negocierilor purtate marti, la sediul MEC, cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pe tema contractului colectiv de munca pe anul 2009, liderii de sindicat prezenti au cerut guvernantilor inca o data sa isi respecte atat promisiunile din campania electorala cat si legile in vigoare.

Constantin Ciosu, vicepresedintele FEN, a subliniat faptul ca sindicalistii nu cunosc inca procentul cu care vor fi majorate salariile dascalilor, insa in conditiile in care bugetul pentru Educatie va fi de 6 la suta din PIB vor exista bani pentru majorarile promise.

"Beneficiem de o lege si ea trebuie respectata. Nu s-a luat inca in calcul un procent anumit si nu avem alti pasi decat sa asteptam ca proiectul de buget sa devina lege. Legea majorarii salariilor dascalilor este inutila pana la aprobarea bugetului de stat, daca nu stim daca bugetul va fi de 6 la suta sau mai putin. Daca bugetul va fi de 6 la suta atunci exista bani pentru majorarile salariale", a precizat Constantin Ciosu.

Afirmatiile lui Ciosu au fost intarite de spusele lui Gheorghe Izvoranu, de la Federatia Spiru Haret, care a declarat ca este esential ca Educatia sa primeasca 6 la suta din PIB.

"Exista un punct special care spune ca Educatia trebuie sa primeasca 6 la suta din PIB, mai multe elemente care tin de buna finantare a Educatiei. Vreau sa aduc aminte si de o declaratie de la summitul din Washington: a nu investi in aceasta perioada in institutiile publice este o mare greseala si duce la accentuarea crizei", a declarat Izvoranu.

Si vicepresedintele Alma Mater, Anton Hadar, a sustinut acest punct de vedere, cerand guvernantilor sa faca tot posibilul pentru a aplica Legea 221/2008. "O lege nedreapta sau o lege proasta este tot o lege", a subliniat Hadar.

In acelasi timp, toti liderii de sindicat prezenti la intalnire au subliniat, la unison, ca planul lor este de a face lobby pe langa Guvern pentru ca Educatia sa primeasca cele 6 procente din PIB promise.

Ei au precizat ca greva generala anuntata la sfarsitul anului trecut a fost amanata doar pe perioada campaniei electorale iar ulterior sindicalistii au acordat un time-out noilor guvernanti.

Sindicalistii au amenintat insa cu stabilirea unui nou calendar de proteste in cazul in care Executivul se va razgandi si va acorda Educatiei un procent mai mic din PIB.

Primele negocieri cu privire la contractul colectiv de munca pe 2009

Liderii de sindicat prezenti marti la prima runda de negocieri cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, referitoare la contractul colectiv de munca pe 2009 s-au aratat increzatori in viitoarea colaborare cu noul ministru.

"S-au rezolvat toate problemele formale legate de inceperea negocierilor care pot dura pana la 60 de zile. Am discutat probleme legate de organizare si negocierile vor incepe de saptamana viitoare. Nu a fost vorba acum de o negociere salariala in cadrul contractului colectiv de munca", a declarat liderul sindical Aurel Cornea, presedintele FSLI.

El a adaugat ca s-au purtat discutii referitor la miscarea personalului din invatamant, timpul de munca, a conditiilor de munca si concediilor de odihna.

"Nu am discutat inca despre buget sau despre salarizare, am abordat la nivel national problema reorganizarii pachetului de legi pe care ar urma sa il prezentam ministerului de Finante", a precizat Aurel Cornea.

Sunt 100% sanse ca majorarea salariilor sa intre in vigoare

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la sfarsitul negocierilor ca sunt toate sansele ca noul executiv sa aplice legea de majorare a salariilor ptofesorilor.

"Sansele sunt de 100% pentru ca ma bazez pe legea invatamantului care este obligatorie pentru toata lumea", a precizat Ecaterina Andronescu.

Cu toate aceastea, ministrul a precizat inca o data ca proiectul de buget inaintat catre Ministerul de Finante este fundamentat pe cele 6% din PIB, potrivit legii. "Proiectul nostru s-a construit pe cele 6 % potrivit legii si Pactului pe educatie. Toata lumea s-a angajat la aceasta finantare", a subliniat Ecaterina Andronescu.

Pe de alta parte, ministrul a anuntat ca s-a cazut de acord cu sindicatele pentru constituirea a doua comisii comune, una pentru a se stabili principiile, directiile si responsabilitatile legate de descentralizarea invatamantului iar cea de a doua pentru stabilirea criteriilor de performanta prevazute in Pactul pentru educatie, ce vor intra in vigoare incepand de la anul.

In legatura cu negocierile privind contractul colectiv de munca pe 2009, ministrul a explicat ca dezbaterile au inceput la finele anului 2008 si nu au fost finalizate din cauza schimbarii Guvernului, negocierile urmand a fi continuate saptamana viitoare, in zilele de marti, miercuri si joi.

"Sindicatele au venit cu un document iar pe acesta ne vom exprima punctul de vedere si in dezbateri vom stabili ce ne separa, ce ne permite legea si ce vom pune in aplicare", a declarat Ecaterina Andronescu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sindicate invatamant, #proteste sindicate, #buget educatie, #negocieri contract colectiv , #frauda