Sindicalistii din penitenciare au pus gand rau unor sefi

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 12:48
1337 citiri
Sindicalistii din penitenciare au pus gand rau unor sefi
Foto: ziarul21.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor cere ministrului Justitiei sa solicite incetarea detasarii a sase magistrati in functii de conducere la penitenciare.

Motivul acestei cereri este ca cei sase magistrati primesc salarii imorale si ar ocupa ilegal functii in sistemul penitenciar, potrivit unui comunicat remis vineri.

Cei sase magistrati vizati de FSANP sunt procurorul Gheorghe Spaiuc, director general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, procurorul Danel Cristinel Sarau, director al Penitenciarului pentru minori si tineri de la Tichilesti, judetul Braila, procurorul Ionel Galca, director al Penitenciarului Baila, procurorul Mihaela Florina Focica, director al Penitenciarului Colibasi, procurorul Ioan Muresan, director al Penitenciarului Aiud, si judecatorul Mihai Ciorcas, directorul Penitenciarului Satu Mare.

"Dubla calitate pe care o detin directorii - magistrati se rasfrange si asupra salarizarii acestora, fiind de departe superioara nu numai celei din sistemul din care au fost delegati, cat si fata de directorii - functionari publici, fiind mai mare de 3-5 ori, ajungand pana la 23.000 RON/luna", se precizeaza in comunicatul FSANP.

De asemenea, se arata ca un simplu director - magistrat castiga, lunar, mai mult decat directorul general al ANP, care obtine venituri de 70 milioane de lei.

"Salariile 'imorale' ale magistratilor detasati sunt in contradictie cu masurile restrictive privind cheltuielile bugetare pe anul 2009 anunsate de premierul Romaniei", se arata in comunicat.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor sustine, in comunicat, ca functia de magistrat este incompatibila cu cea de functionar public.

Prin urmare, "detasarea magistratilor pe diferite functii in sistemul penitenciar incalca prevederile constitutionale (...) producand o confuzie grava intre puterea judecatoreasca si puterea executiva (...)", mai arata FSANP.

Ca urmare a unui comunicat a acestei federatii sindicale, a izbucnit scandalul cu privire la procurorul Adrian Dicu, fost sef al Penitenciarului Giurgiu.

Astfel, Sectia pentru procurori a CSM a decis, joi, incetarea detasarii procurorului Adrian Dicu din functia de sef al Penitenciarului Giurgiu, incepand cu data de 15 ianuarie, Dicu urmand sa revina ca procuror la Parchetul General.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat decizia dupa ce ministrului Justitiei a cerut incetarea detasarii procurorului.

Adrian Dicu este suspectat de management necorespunzator si de abuz in functie. Printre altele, sindicatele din ANP au facut publica presei o inregistrare cu Dicu imbracat la o petrecere in detinut si purtand catuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sindicalisti ANP, #Administratia Nationala Penitenciare, #magistrati, #inlocuirea din functie , #frauda