Ziare.com

Societatea Academica Romana: CSM este in continuare un organism timid si ineficient

Luni, 15 Martie 2010, ora 22:25

   

Societatea Academica Romana: CSM este in continuare un organism timid si ineficient
Consiliul Suprem al Magistraturii este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara, arata un raport al Societatii Academice Romane.

Raportul preliminar al Societatii Academice din Romania, realizat impreuna cu Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) arata ca "institutia evaluata este in continuare un organism timid, ineficient si reactiv in sanctionarea disciplinara in sistemul de justitie, incalcand el insusi, uneori, principiile de etica".

Raportul mai arata si ca, in Romania, in domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei, temerea ca reformele ar putea incetini sau ar putea fi anulate "s-a confirmat", iar Mecanismul de Cooperare si Verificare a ramas singurul instrument prin care Comisia Europeana mai are posibilitatea de a evalua anual in ce masura tara noastra continua sa progreseze in aceste domenii.

Datele statistice arata ca numarul de magistrati trimisi in judecata in 2009 a scazut drastic (de la 9 magistrati trimisi in judecata in 2008, la 3 in 2009).

Rapoartele DNA arata ca procurorii trimit in judecata, iar instantele condamna, in fiecare an, magistrati acuzati de comiterea unor fapte de coruptie. Sumele pretinse de magistrati pleaca de la 20 de euro si urca pana la 45.000 de euro, mai arata SAR.

Mai mult, regimul de sanctiuni se limieaza de cele mai multe ori spre minimul special, iar in unele cazuri se retine ca circumstanta atenuanta lipsa unor condamnari anterioare, care este in fapt conditie obligatorie pentru exercitarea profesiei de magistrat.

Raportul face si o serie de recomandari pentru o mai stricta respectare a standardelor de etica.

Candidatii pentru functii in CSM trebuie sa acorde o mai mare importanta in programele lor cresterii integritatii in sistemul judiciar, se arata in raport. In plus, trebuie luata in considerare posibilitatea de infiintare a unui Consiliu de Etica al carui scop sa fie urmarirea respectarii Codului Deontologic al magistratilor.

Se mai recomanda scurtarea duratei medii a actiunilor disciplinare si lamurirea cat mai grabnica a situatiei arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei.

Raportul "CSM, arbitru sau sindicat" face parte din proiectul "Evaluarea eficientei Mecanismului UE de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei. Recomandari pentru perioada post-2009", proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 410 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor