Sora victimei lui Adrian Iovan a dat statul in judecata la CEDO

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 15:05
4781 citiri
Sora victimei lui Adrian Iovan a dat statul in judecata la CEDO

Sora lui Bogdan Iancu, Mihaela, tanarul ucis in locuinta sotilor Adrian si Romanita Iovan, a dat statul roman in judecata la CEDO, pe motiv ca victimei i-ar fi fost incalcat accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, pe intreg parcursul derularii procesului penal din Romania.

"Cuantumul daunelor vor fi precizate preciza pe parcursul derularii procedurii", a declarat avocatul Mihaelei Iancu, citat de NewsIn.

Aceasta a mai declarat ca prin modul in care a fost solutionat dosarul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti de catre procurorul Andreea Serbanoiu s-a incalcat si principiul egalitatilor armelor, care se refera la dreptul fiecarei parti din proces de a avea sanse egale in prezentarea cauzai.

De asemenea principiul egalitatii armelor afirma ca nimeni nu trebuie sa beneficieze de un avantaj substantial asupra partii adverse.

Astfel, in actiunea depusa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Mihaela Iancu acuza faptul ca procurorul care a instrumentat dosarul "a facut tot ceea ce a fost posibil ca din ancheta sa nu rezulte vinovatia pentru crima a celor doi soti".

Curtea de Apel Craiova a respins, in decembrie 2007, recursul formulat de Mihaela Balanel, sora tanarului impuscat mortal de sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, in urma cu doi ani, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale fata de Adrian Iovan, data de Tribunalul Municipiului Bucuresti .

"Recursul formulat de Mihaela Balanel impotriva rezolutiei date de Tribunalul Municipiului Bucuresti a fost respins. Sentinta este definitiva si irevocabila", a declarat Aurel Ilie, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Craiova.

Bogdan Iancu a fost impuscat mortal in cap, cu o pusca de vanatoare, in noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005, de sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, dupa ce ar fi fost prins la furat in casa acestora.

Familia lui Bogdan Iancu a contestat, in instanta, solutia data de procurorii Parchetului Capitalei in 30 martie 2006.

Anchetatorii au stabilit, in urma unor cercetari desfasurate mai bine de sase luni, ca Adrian Iovan s-a aflat in legitima aparare atunci cand l-a impuscat mortal pe tanarul de 27 de ani.

Tribunalul Municipiului Bucuresti a considerat rezolutia de neincepere a urmaririi penale impotriva lui Adrian Iovan ca fiind intemeiata, decizie contestata insa de sora lui Bogdan Iancu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa mute pe rolul Curtii de Apel Craiova procesul in care Mihaela Balanel contesta NUP-ul pe care l-a primit Adrian Iovan, dupa ce l-a impuscat mortal in cap pe fratele sau.

"Procurorul mi-a incalcat dreptul de a participa in procesul penal, desi era obligat sa inceapa urmarirea penala si mi-a dat tot timpul impresia ca imi face o favoare prin faptul ca administreaza anumite probe solicitate de avocatul meu, insa, pe cele pe care le consideram foarte importante le respingea, sustinand ca nu am calitate de parte in proces. Apreciez ca nu mi-a fost respectat dreptul la un proces echitabil nici cand am formulat plangerea impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale, in fata instantei, judecatorul insusi facand diferentiere intre statutul social al lui Adrian si Romanita Iovan si al subsemnatei", se arata in actiunea depusa la CEDO.

Reclamanta mai apreciaza ca ancheta nu s-ar fi facut in mod efectiv si obiectiv pentru a se afla adevarul, ci pentru a-l denatura, astfel incat, "cel ce mi-a ucis fratele sa scape de raspundere penala pentru crima".

"De altfel, chiar prin hotarare judecatoreasca, judecatorul, desi constata ca Adrian Iovan a mintit, procurorii au facut-o doar pentru ca avea un anume statut social, era aviator, iar sotia sa o importanta creatoare de moda din Romania.

Prin aceasta sustinere, insusi judecatorul apreciaza ca unii, in functie de statut social, sunt mai presus de lege", se mai arata in plangerea depusa la CEDO.

Mai mult, reclamanta invoca faptul ca Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti nu ar fi fost competent sa solutioneze dosarul, ci Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pentru ca, in cauza, ar fi fost vorba si de o infractiune de nerespectare a regimului armelor si munitiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
Comandant Hezbollah, lichidat de armata israeliană. Ismail Yousef Baz a fost ținta unui atac în Liban VIDEO
Comandant Hezbollah, lichidat de armata israeliană. Ismail Yousef Baz a fost ținta unui atac în Liban VIDEO
Comandantul regiunii de coastă al Hezbollah a fost lichidat de armata israeliană în urma unui atac aerian efectuat marţi, 16 aprilie, relatează The Times of Israel. Ismail Yousef Baz, al...
#judecata, #ucis, #CEDO, #bogdan, #romanita, #Adrian Iovan , #frauda