Stare de urgenta in Borsa, Maramures

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 20:16
4910 citiri
Stare de urgenta in Borsa, Maramures

Autoritatile din Maramures au decretat, sambata, in jurul orei 20,00, stare de urgenta si au cerut ajutorul Armatei dupa situatia grava din orasul Borsa.

In cartierul Baia Borsa, situatia este critica. Pentru a evita un dezastru, autoritatile au decis sa faca o bresa in iazul de decantare, pentru a stopa ruperea digului din localitate.

Autoritatile de mediu impreuna cu autoritatile locale si judetene din Maramures erau in alerta, sambata seara, din cauza riscului crescut de poluare la Baia Borsa, dupa ce ploile risca sa produca o deversare de steril de la un iaz de decantare, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a declarat ca sub presiunea apei a cedat un dig de protectie de la iazul de decantare Colbu 2, iar o cantitate de steril s-ar fi scurs in paraul Colbu.

"E o situatie grava, deoarece, daca ploile nu se vor opri, am putea asista la o poluare de proportii. Daca presiunea apei va fi din ce in ce mai mare vom avea o situatie foarte grava. Am inteles de la reprezentantii Remin ca in iazurile Colbu 1 si Colbu 2 ar fi o cantitate de 8 milioane de metri cubi de steril si metale. Deocamdata s-a facut o bresa artificiala in dig", a spus Mircea Man.

Judetul Maramures, alturi de Suceava, Botosani si Iasi, a fost lovit de inundatii in ultimele doua zile. Printre cele mai afectate localitati s-a numarat orasul Borsa, unde situatia s-a agravat, sambata dupa-amiaza, din cauza ploii care a cazut fara incetare toata noaptea. Primarul orasului Borsa, Remus stetco, a declarat ca pagubele au crescut fata de ziua precedenta. Din cauza ploilor abundente de vineri, mii de locuinte au ajuns sa fie izolate, iar mai multe poduri si podete au fost serios avariate sau chiar distruse.

"Situatia e mult mai grava ca si ieri, pentru ca debitele raurilor Viseu si Cisla au crescut foarte mult in urma ploilor abundente de azi. Daca ieri aveam cateva sute de locuinte izolate, acum avem mii de locuinte in aceasta situatie. Nici macar pe drumurile unde am reusit sa facm posibil accesul pentru autoturismele de teren nu se mai poate deplasa. Avem multe poduri si podete distruse, poduri care ieri erau partial avariate, azi au fost luate total de ape. Deocamdata nu am evacuat familii, dar riscam sa ajungem in aceasta situatie in cazul in care ploile nu vor conteni", a spus primarul Remus Stetco.

Presedintele CJ Maramures, Mircea Man, s-a deplasat sambata in Borsa, pentru a vedea la fata locului care este situatia reala a pagubelor produse de ploile abundente. "Presedintele Consiliului judetean Maramures, Mircea Man se afla de joi in localitatea Borsa, grav afectata de inundatiile din ultima perioada unde impreuna cu primarul si viceprimarul orasului au mers in zonele unde apa a facut ravagii: locuinte, poduri, anexe gospodaresti.

Au fost si in zonele unde apele au iesit din matca, dar si la iazul de decantare din Borsa. O evaluare a pagubelor se va face in cursul zilei de duminica atunci cand va avea loc o sedinta operativa la care va participa presedintele Consiliului judetean Maramures, vicepresedintii, liderii grupurilor politice din cadrul Consiliului judetean si reprezentanti ai comisiei economice", a spus purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Maramures, Mirela Bodea.

"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Borsa, #maramures, #stare de urgenta, #inundatii , #frauda