Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA nu au cerut inca Romaniei sa gazduiasca detinuti de la Guantanamo

Joi, 02 Iulie 2009, ora 22:24
1030 citiri
SUA nu au cerut inca Romaniei sa gazduiasca detinuti de la Guantanamo
Foto: AFP

Washingtonul nu a cerut deocamdata Romaniei sa gazduiasca detinuti de la Guantanamo, a anuntat, joi, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, care conduce reprezentanta diplomatica americana.

"Statele Unite le-au cerut mai multor prieteni si aliati sa primeasca o parte dintre detinutii de la Guantanamo. La acest moment nu exista o astfel de discutie cu Guvernul roman", a declarat presei Jeri Guthrie-Corn inainte de receptia oferita de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independentei, sarbatorita la 4 iulie.

Presedintele american Barack Obama este convins ca va reusi sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo pana in 2010, in pofida tensiunilor politice legate de viitorul detinutilor.

UE a aprobat luna trecuta o declaratie negociata cu Washingtonul, care precizeaza conditiile de transferare a unor prizonieri spre Europa si care deschide calea unor tratative bilaterale cu SUA pe aceasta tema purtate de statele membre.

Italia a anuntat deja ca va primi trei prizonieri, iar cereri oficiale in acest sens au fost adresate si Spaniei si Ungariei. De asemenea, Portugalia s-a declarat dispusa sa demareze "negocieri bilaterale concrete" cu Statele Unite pe tema primirii de prizonieri de la Guantanamo.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu, aflat luna trecuta la reuniunea sefilor diplomatiei UE, a declarat pentru NewsIn ca Bucurestiul "nu a formulat niciun fel de disponibilitate" privind transferul de detinuti de la Guantanamo in Romania, in asteptarea definitivarii pozitiei oficiale a UE.

MAE roman, comunicase, in aprilie, la solicitarea NewsIn, ca pozitia Romaniei privind gazduirea unor detinuti de la Guantanamo va fi definitivata dupa consultarea institutiilor nationale cu responsabilitati in domeniu, tinandu-se cont de interesele cetatenilor romani, de legislatia interna si de securitatea nationala.

Administratia americana a solicitat oficial, la inceputul lunii aprilie, ajutorul UE pentru inchiderea Guantanamo, dar cererile nu sunt inca precise. In jur de 60 de detinuti de la Guantanamo pot fi eliberati, dar putine tari UE sunt dispuse sa ii primeasca.

Romania a fost incriminata de organizatii neguvernamentale si de raportorul Consiliului Europei Dick Marty ca a gazduit o inchisoare secreta a CIA pana in 2003, insa acuzatiile in acest sens nu au fost probate si au fost respinse de autoritatile romane.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania SUA Guantanamo, #Romania detinuti Guantanamo, #SUA inchisoare Gunatanamo, #inchide Guantanamo , #frauda