Ziare.com

Sute de sindicalisti au pichetat Prefectura Cluj

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 13:56

   

Sute de sindicalisti au pichetat Prefectura Cluj
Peste 300 de sindicalisti din invatamant si din administratia publica, afiliati la mai multe confederatii sindicale, au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii Cluj.

Protestatarii fac parte din Sindicatul Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Sindicatul Spiru Haret Turda, Sindicatul Alma Mater, Cartel Alfa Cluj si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Participantii la protest au huiduit si au fluierat timp de zeci de minute, scandand si lozinci precum "Boc cel mic, nu ne da nimic", "Ne-ati dezamagit si ne-ati umilit", "Pastele vine la noi, vrem tichetele inapoi", "Au ramas numai minciuni, din atatea promisiuni", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Nu sunteti mai buni ca noi, dupa noi urmati si voi" sau "Hotii".

De asemenea sindicalistii au avut la ei pancarte cu texte precum "Cele patru bombe de distrugere in masa ale guvernului Boc: 1.Legea educatiei, 2. Salarizarea unitara, 3. Legea pensiilor si 4. Salariul minim", "Nu ne pot plati, dar ne stiu minti", "Ce dorim? Retragerea cu torte si lumanari la locurile natale din Rachitele, adica din nou la coasa!" sau "Opriti genocidul! Conducatorii nostri aduc salarii mici si Dictatura! Doriti salarii intregi? Alegeti in frunte oameni intregi".

Presedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat ca profesorii clujeni sunt solidari cu colegii lor de la Buzau si sunt nemultumiti ca nu se respecta sentintele judecatoresti care prevad majorarea cu 34% a salariului.

"Cea mai mare nemultumire a noastra este ca intr-un stat de drept nu se respcta o lege si toate aceste procese pe care le-am inaintat, doar la nivelul federatiei noastre sunt peste 100.000 de oameni care au procese castigate, procese cu sentinte irevocabile.

In judetul Cluj, cea mai mare nemultumire a noastra este ca inspectoratul nu are un dialog real cu noi, se comaseaza foarte multe scoli, multi colegi de-ai nostri din toamna nu vor mai avea posturi, iar finantarea invatamantului este numai la nivel declarativ. Noi doar pe hartie avem bani, nu avem mai mult de 3% din PIB", a afirmat Cojocaru.

Potrivit acesteia, peste 2.000 de profesori clujeni asteapta sa se puna in aplicare sentinte judecatoresti care prevad majorarea salariilor cu 34%, iar in urma deciziei de comasare a unor scoli, circa 500 de dascali isi vor pierde locurile de munca.

"Sunt 549 de posturi in Cluj despre care la ora aceasta inspectoratul nu ne-a dat situatia. De maine, incep completarile de catedra, vom vedea cam la inceputul lunii iunie care e situatia. La nivelul judetului, sunt in jur de 10.900 de dascali", a mai spus presedinta SLIPC.

La randul sau, presedintele Cartel Afla Cluj a afirmat ca Guvernul condus de primul ministru Emil Boc isi bate joc de angajati.

"Am iesit in strada pentru a manifesta fata de politica economica a Guvernului Romaniei, fata de masurile pe care nu le iau, in vederea relansarii economice, fata de salariul minim pe economie, care nu este stabilit in mod unitar pentru toate categoriile socio-profesionale, pentru Legea pensiilor si, ceea ce este foarte important, pentru legea bugetarilor, care trebuie aplicata in mod unitar si cu salariul promis, sa nu existe discrepante. Politica guvernului este ezitanta, astazi se ia o masura care maine este corectata cu una si mai gresita. Noi i-am votat si astazi constatam ca dansii isi bat joc de noi", a afirmat Pop.

Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat ca sindicalistii din administratie s-au raliat protestului pentru ca Guvernul Boc nu a rezolvat nici revendicarile lor, care vizeaza pastrarea veniturilor salariale la nivelul celor din decembrie 2009 si pastrarea locurilor de munca actuale. "Vesnicele probleme nerezolvate: salariile si locurile de munca", a afirmat Suciu.

Dupa circa jumatate de ora de pichetare, presedintii sindicatelor au urcat la prefectul de Cluj, Florin Stamatian, caruia i-au inmanat un memoriu. Pichetarea Prefecturii Cluj de catre cele cinci sindicate a durat circa o ora.

Sursa: rNews

Articol citit de 612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fix pix

Fix pix. Sunteti viteji cand sunteti multi, dar cand vine Boculetzu prin Cluj, toti ii suflati in tub si-l primiti cu flori si aplauze in loc sa-i aruncati cu ra.ha.t si sa-i spuneti in fatza adevarul ca-i cel mai cre.tin premier de dupa revolutie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor