Tehnica militara de ultima ora la EXPOMIL 2009

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 19:47
4346 citiri
Tehnica militara de ultima ora la EXPOMIL 2009

Firme straine de renume in domeniul comertului cu armament au adus la expozitia de produse militare EXPOMIL 2009 tehnica de ultima ora in domeniu, simulatoare de zbor si navale, rachete sau tancuri, in timp ce companiile romanesti au avut standuri mici si au impartit pliante.

Prima zi a expozitiei de tehnica militara de la Romexpo a reprezentat un bun prilej pentru firmele straine aflate in competitie pentru diverse contracte de inzestrare ale Armatei de a-si prezenta cele mai performante produse.

Compania Eurofighter- una dintre cele cinci firme care se afla pe lista posibililor furnizori de avioane multirol pentru MApN, a prezentat pentru prima data in Romania un simulator de zbor, care reprezinta fidel caracteristicile de zbor ale aeronavei reale. De asemenea, la expozitie a fost prezent si reprezentantul Gripen, care in lipsa unui stand a preferat sa discute individual cu cei interesati de noua oferta a companiei suedeze privind avioanele de lupta pentru statul roman.

EXPOMIL a reprezentat un bun prilej de a-si prezenta produsele si pentru doua dintre firmele aflate in competitie pentru modernizarea fregatelor: Thales din Franta si Intermarine din Italia, care au adus cu ele simulatoare navale si radare maritime de ultima generatie.

La expozitie a fost prezenta si compania franceza MBDA, care urma sa furnizeze Romaniei rachete SHORAD-V.SHORAD, insa contractul a fost anulat din cauza crizei financiare.

In ceea ce priveste transportoarele terestre, firmele Elbit si Renault au avut cele mai tentante oferte, prezentand in expozitie doua modele care, in opinia lor, "ar face fata cu brio in teatrele de operatii din Afganistan". Din expozitie nu a lipsit nici transportorul Piranha, despre care ministrul Apararii a spus ca se fac toate eforturile pentru a se instala kiturile suplimentare de protectie pentru transportoarele care sunt trimise militarilor din Afganistan. Alte firme straine care si-au prezentat ofertele de produse militare au fost: Eurocopter, Rafael, Royal Consulting sau Glock.

Firmele romanesti nu au reusit sa atraga vizitatori

Firmele romanesti prezente la EXPOMIL, desi de doua ori mai multe decat cele straine, au standuri mai mici care au reusit sa atraga putini vizitatori in prima zi de expozitie. Reprezentantii companiilor romanesti au impartit pliante sau le-au explicat pe macheta si afise vizitatorilor performantele tehnicii pe care o detin. Printre expozanti s-au aflat companiile Pro Optica, Oxo Network sau Mirsand, aflate in ultimul timp in centrul unor scandaluri privind unele achizitii de armament realizate de MApN.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a pus slaba reprezentare a firmelor romanesti pe seama resurselor financiare limitate pe care le-au avut acestea la dispozitie pentru organizare. De asemenea, Stanisoara a spus ca nu intelege de ce companiile autohtone nu reusesc sa exporte mai mult si sa devina mai competitive pe piata externa.

"Sunt cam 70 de firme romanesti prezente aici, ceea ce nu este putin. Ramane un semn de intrebare si o nemultumire de ce nu putem sa exportam? De ce nu se reuseste ca firmele rormanesti sa fie prezente cu contracte pe piata de export. Speram ca in viitor va fi totusi altceva. Nemultumirea este mare pentru ca nu se reuseste sa se faca export, dar asta este competitia. Firmele romanesti au o problema in a se ridica la un nivel tehnologic inalt, pentru ca au tehnologie veche la fabricile unde isi fabrica produsele. Este un cerc vicios, pentru ca daca ar reusi sa vanda la export, ar avea bani sa isi dezvolte tehnologia", a mai spus Stanisoara.

Peste 100 de firme din zece tari, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania sau Israel, vor participa la cea de-a sasea editie a expozitiei internationale de tehnica militara EXPOMIL 2009, care se desfasoara in perioada 11-14 noiembrie, la Romexpo.

Pe parcursul celor trei zile de expozitie vor fi prezentate echipamente militare de ultima generatie, cum ar fi: sisteme radar si de infrastructura aeroportuara, sisteme de comanda si control, sisteme de servicii si specifice necesare infrastructurii portuare sau sisteme de securitate industriala.

"Avem cateva societati romanesti care vor veni cu sisteme integrate de securitate, care sa evite in viitor evenimente neplacute ca disparitia de arme sau alte produse din depozite. Vom avea cateva produse din zona optronicii si a echipamentelor de vedere pe timp de noapte, care consideram ca pot raspunde cerintelor atat pentru teatrele de operatii din Romania, cat si a celor din Afganistan si Irak", a declarat directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane a Producatorilor de Tehnica Militara (PATROMIL), Viorel Manole.

Expozitia internationala de tehnica militara EXPOMIL 2009 este organizata de Romexpo, in colaborare cu Camerele de Comert si Industrie din Romania si Ministerul Economiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Roman de Informatii, Romarm, PATROMIL si ANCEX.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#expozitie armament Expomil, #expozitie echipamente militare, #Expomil Romexpo , #frauda