Trei persoane care vindeau pe internet oua si fragmente de dinozaur, retinute

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 20:02
1225 citiri
Trei persoane care vindeau pe internet oua si fragmente de dinozaur, retinute
Foto: Arhiva

Trei persoane care au furat peste 115 oua si fragmente osoase de dinozaur din situri paleontologice din zona Hategului, si le traficau, ulterior, pe piata neagra, au fost prinse de politisti, informeaza un comunicat al Politiei Hunedoara.

Astfel, pe 11 noiembrie 2009, ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara au fost sesizati cu privire la faptul ca pe un site de internet, destinat reclamei si vanzarii obiectelor naturale (minerale, roci si fosile), accesat in special de utilizatori din Austria, a fost postata o fotografie cu o femeie avand in maini doua oua de dinozaur, bine conservate, care ar fi putut proveni din situl paleontologic de la Tustea, comuna General Berthelot, judetul Hunedoara.

In urma cercetarilor efectuate de politisti, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, au fost identificate doua persoane, sot si sotie, suspecti de sustragerea bunurilor din situri paleontologice din zona Hategului, in speta oua si fragmente osoase de dinozaur, pe care le-au traficat, ulterior, pe piata neagra, prejudiciul adus statului roman fiind de 12.000 de euro.

De asemenea, politistii au stabilit ca cei doi erau in relatie cu un alt barbat, cunoscut ca se ocupa cu acelasi gen de furturi din situri arheologice, acesta fiind deja cercetat in doua dosare.

Saptamana trecuta, politistii hunedoreni au facut doua perchezitii domiciliare la locuintele celor trei, prilej cu care au fost gasite si ridicate 115 bunuri paleontologice si arheologice, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national. Obiectele gasite reprezinta 16 fosile de dinozaur pitic, datand din perioada cretacica tarzie, de acum 65 de milioane de ani, 44 de fragmente fosile de carapace broasca testoasa preistorica, 46 de fragmente ceramice apartinand unor vase datand din perioada romana, 6 monede de argint si bronz, datand din perioada romana, sec. I i. Hr. - III d. Hr. si 3 obiecte arheologice de podoaba si harnasament din bronz, datand din perioada romana, sec. II d. Hr.

Politistii au stabilit ca toate aceste piese proveneau din activitati de braconaj arheologic si paleontologic desfasurate in siturile cetatii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum si in cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.

De asemenea, au mai fost gasite si ridicate un detector de metale, echipamente folosite la detectii si sapaturi, precum si un calculator continand date si indicii privind traficul cu bunuri paleontologice si arheologice.

In cauza se continua cercetarile cu suspectii in stare de libertate, sub aspectul comiterii infractiunilor de furt calificat, efectuarea fara certificat de export a oricaror acte sau fapte care, potrivit dispozitiilor Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, constituie operatiuni de export ilegal, efectuarea de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate, a unor detectii sau sapaturi in siturile arheologice, accesul cu detectoare de metale si utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila si nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#trei persoane arestate, #vindeau fragmente oase dinozaur , #frauda