Turn medieval si artefacte, descoperite in curtea Muzeului Banatului

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 23:40
1823 citiri
Turn medieval si artefacte, descoperite in curtea Muzeului Banatului
Foto: Geocities

Arheologii timisoreni au descoperit in curtea Muzeului Banatului un turn medieval care dateaza din prima etapa a constructiei castelului si mai multe artefacte.

Sapaturile arheologice de la Castelul Huniade din Timisoara au loc ca urmare a lucrarilor de consolidare a cladirii.

Au fost descoperite un turn medieval cu latura de 11 metri, un varf de sageata si un varf de sageata de arbaleta, vase, ancadramente de piatra din fatada, ancadramente de poarta (stil gotic), fragmente de pipe turcesti, proiectile de piatra, ghiulele de fier si doua monede medievale.

"Turnul este din caramida si mortar, dateaza din perioada medievala si era amplasat in interiorul castelului. El juca atat rol de locuit, cat si rol de refugiu in cazul unui asediu", a declarat arhitectul Zsuzsana Kopeczny, unul dintre responsabilii de proiect.

In prezent, in Castelul Huniade se fac lucrari de consolidare, dar se pregateste si proiectul de restaurare a intregii cladiri.

"Este o descoperire extraordinara. Vom discuta cu arhitectii care fac proiectul de restaurare sa conservam aceste ziduri si sa le putem valorifica din punct de vedere turistic", a spus directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotaru.

Castelul Huniade este cea mai veche cladire din Timisoara. Castelul fost cercetat sistematic abia din 2007. Au mai existat cercetari in 1903, cu ocazia lucrarilor de consolidare a cladirii, cand au fost, descoperite prima data ruinele castelului medieval de secol XIV, iar apoi in 1980, arhitectul Alexandru Radulescu a facut sondaje in curtea interioara si in "Sala de Marmura", dezvelind zidurile de caramida datand din secolele XIV-XVI.

De acum doi ani, in paralel cu lucrarile de consolidare si restaurare a Castelului Huniade, s-au demarat si cercetarile arheologice atat in jurul castelului, cat si in curtea interioara.

Au fost descoperite numeroase artefacte datand din secolele XIV-XVIII, dar si urme de ziduri, incercandu-se astfel sa se inteleaga cum era amplasat si cum arata castelul in diferite epoci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#turn medieval, #artefacte sapaturi, #Castelul Huniade Timisoara, #Muzeul Banatului , #frauda