Tv Ziare.com - Georgeta Filitti: Regele Mihai a plecat doar cu tricolorul

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 11:23
9659 citiri
Tv Ziare.com - Georgeta Filitti: Regele Mihai a plecat doar cu tricolorul

Regele Mihai a parasit tara doar cu o servieta in care avea tricolorul romanesc, nu cu un vagon de tren plin de bogatiile tarii, asa cum spun unele "legende" de azi, a declarat la televiziunea Ziare.com istoricul Georgeta Filitti.

"E o legenda, este o intoxicare ca a plecat din tara cu un vagon de bogatii. Un martor ocular la plecarea regelui din tara povesteste ca atunci cand s-a urcat in tren regele avea in mana o servieta. Soldatul care statea la usa vagonului l-a intrebat ce are acolo si regele a deschis servieta. Inauntru avea tricolorul romanesc. Cam asta a fost averea", a declarat istoricul.

Georgeta Filitti sustine ca regele Mihai, prin tinuta lui, a fost un exemplu pentru toti cei din exil, a fost romanul care a stiut sa isi asume soarta, niciodata nu s-a plans si a inteles marea drama, iar de cate ori a fost in stare a trimis mesaje de incurajare romanilor. Istoricul roman a mai spus ca perioada monarhiei a fost cea in care in Romania s-au dezvoltat banci, biblioteci, spitale si muzee, iar lucrurile erau foarte bine rostuite pana la viata cotidiana.

"Sa judecam regalitatea ca o institutie care si-a avut o perioada lunga de expresivitate si de foarte mare eficienta. Ideea de a aduce un print strain care i-a stapanit pe romani avea in vedere iesirea din cochilia nationala si o legatura mai subtire, mai ampla, mai de tinuta politica, ajutor militar, ajutor cultural prin aducerea unui principe strain. Refuzul principelui de Flandra ne-a obligat sa cautam in continuare si asa l-am gasit pe Carol I. Pana atunci Romania era o tara independenta bine structurata, cu o economie infloritoare, dar nu era suficient", a mai adaugat aceasta.

Georgeta Filitti considera ca perioada Romaniei regale a fost discutata si cercetata cu mai mult sau mai putin talent de putina lume si nu s-a vorbit pana foarte tarziu despre regi, despre incoronarea regelui Ferdinand I si a reginei Maria.

"Dupa al doilea Razboi Mondial a existat o miscare unica in istoria noastra, un exil fantastic. Au plecat 2 milioane de romani si era vorba de un exil de natura politica, nu economica. Iar tot acest exil romanesc s-a coagulat in jurul regelui Mihai. Este vorba de Comitetul National Roman care a activat in strainatate si actiunile concrete au vizat in principal sensibilizarea autoritatilor din marile tari, din organismele internationale, cu privire la ceea ce se intampla dincolo de Cortina de Fier", a mai completat istoricul roman.

Georgeta Filitti ii indeamna pe cititorii romani care doresc sa cunoasca Romania sa il citeasca pe Caragiale, care este cel mai fin observator al istoriei noastre.

Carol al II-lea a fost judecat numai din primsa vietii amoroase

Istoricul roman a subliniat si ideea ca regele Carol al II-lea a fost judecat de multi doar prin prisma legaturilor lui amoroase, desi el a facut multe alte lucruri bune si remarcabile la vremea lui.

"Exista o tinta monarhica care a fost bine servita. Carol al II-lea e un om foarte foarte expresiv. El se naste in 1893, in religia ortodoxa, iar cristelnita in care a fost botezat a disparut. De aici s-a nascut un intreg scandal, iar un mitrolopolit a fost silit sa se retraga la manastire. Copilul teribil al palatului regal s-a ocupat de o serie de lucruri: a fost la cercetasi, facea sport, participa la spectacole, era prezent in lumea publica romaneasca si foarte curand au inceput sa ii placa fetele.

In razboi, fiind urmatorul rege, ideea era sa i se crute viata si sa nu se duca in linia I. Insa a fost cam mult sa dispara si sa se duca sa se casatoreasca cu o femeie. Regele si regina Maria au fost suparati de gestul lui.

Carol al II-lea nu era un barbat statornic. Stranepotul lui, Paul Lambrino, are 1.400 de scrisori adresate de bunicul lui catre Ioana Valentina Lambrino, adica Zizi, pe care le va publica. Principele a avut un moment in care s-a conformat dorintelor familiei si s-a casatorit cu principesa Elena, mama regelui Mihai, iar casatoria s-a incheiat. Dar nici aceasta legatura nu a putut sa dureze", a mai mentionat aceasta.

Georgeta Filitti sustine ca regele Carol al II-lea este perceput de societatea noastra doar sub aspectul vietii sentimentale dezordonate.

"A vegheat in cei zece ani de domnie, a condus tara si raman niste actiuni ale lui care se cer puse in valoare: grija lui pentru cultura - este perioada cand toate fundatiile regale merg foarte bine, iar scriitorii, pictorii si oamenii de cultura sunt foarte bine sustinuti. In acea perioada Eugen Ionescu, Lucian Blaga si Mircea Eliade sunt oameni care pleaca in strainatate si ne reprezinta cu o eficienta extraordinara", a mai completat istoricul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Georgeta Filitti monarhie Romania, #Regele Mihai pleca tricolor , #frauda