Ucigasul disidentului Gheorghe Ursu, eliberat pentru buna purtare

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 16:31
4175 citiri
Ucigasul disidentului Gheorghe Ursu, eliberat pentru buna purtare

Marian Clita, cel care l-a omorat pe disidentul Gheorghe Ursu in urma cu 23 de ani, a fost eliberat conditionat pentru buna purtare, la inceputul acestei saptamani, informeaza NewsIn.

Cererea de eliberare conditionata a lui Clita a fost admisa de judecatori pe 14 mai. Sentinta este definitiva, deoarece procurorii nu au facut recurs, spune avocatul lui Clita, Mariana Stefan.

Marian Clita s-a aflat in arestul Directiei de Cercetari Penale pentru furturi comise in perioada 1992 - 1996. Clita a mai cerut o data, in 2007, Judecatoriei Sectorului 5, sa fie eliberat conditionat, pe motiv de buna purtare, insa a fost refuzat.

"Nu Clita l-a omorat pe Ursu, stim cine l-a omorat pe disidentul Gheorghe Ursu", a mai declarat avocatul lui, referindu-se la faptul ca inginerul a fost torturat si ucis in bataie din ordinul Securitatii, iar Marian Clita ar fi fost "doar unealta" care a dus la indeplinire aceasta fapta.

Ce s-a intamplat cu Gheorghe Ursu ?

Gheorghe Ursu a fost arestat, la 21 septembrie 1985, sub pretextul detinerii de valuta, fapta considerata de comunisti "operatiune cu mijloace de plata straine".

Ursu a fost incarcerat in arestul Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Militiei din Bucuresti, aflat in aceeasi cladire cu Directia Cercetari Penale a Securitatii.

Potrivit martorilor, Gheorghe Ursu a fost scos "la ancheta" de ofiteri de Securitate si a fost "batut cu salbaticie".

Dupa ce a fost interogat, in special in legatura cu un jurnal al sau in care critica regimul comunist, iar Securitatea nu a obtinut de la el date despre prietenii lui, Gheorghe Ursu a fost mutat, la ordinul sefului Directiei Cercetari Penale a Militiei, colonelul Tudor Stanica si a colonelului Mihail Creanga, intr-o celula cu doi infractori de drept comun, informatori si tortionari ai militiei, Marian Clita si Radu Gheorghe.

Potrivit mai multor marturii, consemnate in anchetele ulterioare si citate de site-ul Fundatiei ce poarta numele disidentului, acestia au avut misiunea sa-l tortureze pe Ursu pana la ucidere.

Gheorghe Ursu a murit la 17 noiembrie 1985. Familia a fost anuntata de deces dupa doua zile.

Condamnarea criminalilor

Dupa decembrie 1989, sora lui Gheorghe Ursu, Georgeta Berdan, s-a adresat noilor autoritati si a cerut elucidarea imprejurarilor legate de moartea fratelui sau.

Pe 22 noiembrie 2000, prin rechizitoriul Parchetului Militar de pe langa Curtea Suprema de Justitie, fostii ofiteri de militie Tudor Stanica si Creanga Mihail si fostul subofiter Burcea Stefan au fost trimisi in judecata pentru infractiunile de instigare la omor deosebit de grav, respectiv complicitate la omor deosebit de grav, savarsite impotriva lui Gheorghe Ursu.

Pe 14 iulie 2003, Curtea de Apel Bucuresti a emis, pe numele celor doi, mandate de arestare preventiva. Au fost condamnati, in lipsa, la cate 20 de ani de inchisoare.

Cei doi disparusera de la domiciliu, insa s-au predat dupa trei luni, beneficiind de injumatatirea pedepselor, in baza unui decret ramas de pe vremea lui Nicolae Ceausescu din 1988, privind amnistierea si gratierea.

Instanta, care l-a condamnat definitiv pe Clita pentru uciderea disidentului, a retinut ca, in noiembrie 1985, Tudor Stanica si Mihail Creanga l-au determinat pe Clita, un detinut de drept comun, deosebit de periculos, "sa exercite acte de violenta" impotriva inginerului Gheorghe Ursu, care fusese incarcerat in aceeasi camera de arest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbatul din Brașov care s-a înecat cu mâncare a fost operat de medici, dar a murit după două ore
Bărbatul din Brașov care s-a înecat cu mâncare a fost operat de medici, dar a murit după două ore
Un bărbat de 57 de ani, din Brașov s-a înecat cu mâncare în timp ce lua masa la un restaurant. Conform stirileprotv.ro, doi chirurgi din Capitală au fost trimiși ca să-l opereze, însă...
Zeci de turiști, amendați după ce au intrat cu ATV-uri în pădurile din Brașov. La cât se ridică sancțiunile
Zeci de turiști, amendați după ce au intrat cu ATV-uri în pădurile din Brașov. La cât se ridică sancțiunile
Inspectoratul de Jandarmi Braşov a amendat, la sfârşitul săptămânii trecute, zeci de persoane care au intrat cu autovehicule de teren, ATV-uri sau motociclete în zone protejate. Valoarea...
#moarte, #penitenciar, #brasov, #Gheorghe Ursu, #disident, #Marian Clita , #frauda