Ucraina a suplimentat gazul livrat catre Romania

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 14:39
1909 citiri
Ucraina a suplimentat gazul livrat catre Romania

Compania ucraineana Naftogaz a anuntat sambata ca a suplimentat livrarile de gaz catre Romania cu 100.000 de metri cubi pe zi, pentru a acoperi o scadere a volumului livrat de Rusia.

De asemenea, Kievul a suplimentat cu 1,8 milioane de metri cubi zilnic cantitatea livrata Ungariei, informeaza Reuters.

"In pofida reducerii semnificative a gazului rus si a fixarii unor limite privind pretul, Ucraina si-a folosit propriul volum pentru a sustine stabilitatea livrarilor de gaz catre Europa", a afirmat Naftogaz intr-un comunicat.

Vicepresedintele holdingului Gazprom, Aleksandr Medvedev, spune ca institutia pe care o reprezinta indeamna tarile din Balcani sa recurga la mijloace juridice in cadrul Cartei energetice europene, pentru a determina Ucraina sa nu mai insuseasca ilegal gaze din conducta ce aprovizioneaza Europa.

"Partea ucraineana a anuntat in mod cinic, fara retinere, ca fura o anumita cantitate de gaze din conducta ce aprovizioneaza tarile din vestul continentului, iar in paralel tarile din Balcani au inceput sa resimta serios lipsa acestui combustibil.

Drept urmare, cerem tarilor care au de suferit sa recurga la mijloace juridice pentru a determina Ucraina sa nu mai recurga la asemenea mijloace. Sa nu uitam ca Ucraina a semnat Carta energetica a Europei si trebuie sa se conformeze obligatiilor asumate", spune Medvedev.

Livrarile de gaze naturale ruse pentru Romania au scazut brusc cu 30-40% vineri seara, ca urmare a disputei pe care o au Rusia si Ucraina, iar aceasta situatie ar putea dura pana la 4 ianuarie, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informati ca importul gazelor din Rusia a scazut cu 30% din aceasta dupa-amiaza. Situatia va dura pana pe 4 ianuarie 2009", a declarat Ioan Rusu.

"Noi banuim ca situatia a fost creata pe fondul conflictului dintre Ucraina si Gazprom", a adaugat directorul general al Transgaz.

Volumul zilnic de gaze ruse importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele stocate in depozitele de gaz.

Romania importa din Rusia circa o treime din necesitatile sale de gaze destinate consumului intern. Populatia Romaniei consuma anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale.

Dintre acestea, circa doua treimi sunt asigurate de Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece. Gazele existente in stoc pot asigura 25 de milioane de metri cubi pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#nafogaz suplimentare gaz, #transport gaze romania, #disputa gaze naturale , #frauda