Ucraina contesta la CIJ Digul Sulina

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 21:16
3034 citiri
Ucraina contesta la CIJ Digul Sulina

Digul Sulina, invocat de Romania ca punct relevant pentru delimitarea maritima din Marea Neagra, este o structura artificiala si nelocuita, a sustinut Ucraina, in cea de a doua zi la Haga, afirmand, in acelasi timp, ca Insula Serpilor este o formatiune naturala.

"Digul Sulina, ca punct esential invocat de Romania pentru a-si justifica pretentiile la Marea Neagra, este o structura artificiala, construita de mana omului. Este numai o fasie de nisip nelocuita. Romania justifica efectul juridic al unei astfel de structuri artificiale, dar refuza sa recunoasca implicatiile Insulei Serpilor pentru acest proces, o formatiune insulara naturala", a declarat marti, la Curtea Internationala de Justitie, Rodman Bundy, expertul international al Ucrainei, in procesul pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra.

In plus, Ucraina a mai sugerat ca daca s-ar pune in aplicare criteriile invocate de Romania, ar trebui exclusa din proces si Peninsula Sacalin, pentru ca proiectia acesteia se afla in afara zonei disputate.

Romania a argumentat insa, in prima etapa a audierilor, ca Digul Sulina este o instalatie permanenta a portului Sulina, integrata tarmului romanesc si a carui extremitate estica a fost notificata ca punct relevant pe liniile de baza romanesti la Secretariatul ONU. De asemenea, in apropiere de Digul Sulina se afla doua insulite de nisip, formatiuni naturale care pot fi folosite ca puncte de baza.

Reprezentantii Romaniei au mai aratat saptamana trecuta ca Insula serpilor nu este integrata tarmului ucrainean, iar in consecinta ea nu trebuie luata in considerare in trasarea liniei provizorii de echidistanta.

Cartile Ucrainei

Ucraina si-a jucat marti, in continuare, avantajul lungimii coastei sale la Marea Neagra.

"Configuratia geografica este un fapt dat, iar statele cu coaste mai mari ar trebui tratate diferit de cele cu coaste mai mici", a spus Bundy.

Diferenta dintre lungimea coastelor justifica deplasarea liniei mediane echidistante, a continuat argumentatia ucraineana, iar prezenta formatiunii insulare justifica aplicarea legilor referitoare la insule, in functie de raportul lor cu coastele.

Pe de alta parte, expertii Romaniei au demonstrat ca geografia costiera si diferenta dintre cele doua tarmuri - chiar daca sunt circumstante pertinente in jurisprudenta CIJ, sunt folosite de Ucraina in mod abuziv, acordand o importanta disproportionata acestui element.

Mai mult, partea romana a precizat deja ca metoda Curtii este bazata pe regula care presupune trasarea, intr-o prima etapa, a unei linii de echidistanta, care, in functie de existenta eventualelor circumstante speciale, trebuie ajustata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eroina Ana Bogdan, după miracolul cu Ucraina: ”Cea mai mare bucurie în ultimii ani”
Eroina Ana Bogdan, după miracolul cu Ucraina: ”Cea mai mare bucurie în ultimii ani”
Jucătoarea de tenis Ana Bogdan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că obţinerea calificării la turneul final al Billie Jean King Cup în meciul cu Ucraina reprezintă cea mai...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Ucraina, #contesta, #CIJ, #dig, #sulina, #Romania, #proces, #Insula Serpilor , #frauda