Ucraina gaseste noi piedici pentru canalul Bastroe

Joi, 26 Februarie 2009, ora 19:19
3307 citiri
Ucraina gaseste noi piedici pentru canalul Bastroe

Ucraina a trimis Romaniei un nou studiu privind posibilul impact transfrontalier pe care l-ar avea realizarea canalului Bistroe asupra faunei si florei din zona.

"Ministerul Mediului a primit din partea Ucrainei studiul intitulat Evaluarea posibilului impact transfrontier asupra mediului in cazul caii navigabile Dunare - Marea Neagra, in sectorul ucrainean al Deltei Dunarii", se arata in comunicat al Ministerului Mediului, citat de NewsIn.

Potrivit ministerului, studiul actual este anexa la studiul transmis anterior "Realizarea caii navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra pe bratele Chilia si Bistroe ale Dunarii" pentru proiectul "Faza II a Proiectului de renovare a caii navigabile de mare adancime Dunare - Marea Neagra".

La inceputul lunii octombrie, Ucraina notificase Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) din Romania ca incepe faza a doua a proiectului de largire a canalului Bastroe, motivand ca "vrea sa scoata sudul Basarabiei din saracie".

Ucraina trebuia, conform Conventiei Ramsar, sa transmita fara intarziere informatii complete si actualizate privind construirea canalului Bistroe, inclusiv informatii privind lucrarile intreprinse dupa anul 2005.

De altfel, potrivit unei rezolutii anterioare conferintei Ramsar din 2005, Ucraina trebuia sa suspende lucrarile de construire a canalului pana la realizarea unui studiu complet de evaluare a impactului asupra mediului.

Conventia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, ratificata de Romania in 1991, a fost ratificata de 158 de state si reprezinta un instrument international destinat protejarii zonelor umede, in special a celor care constituie habitat pentru pasarile acvatice.

In temeiul acestei conventii, toate statele parti au obligatia sa declare cel putin o zona umeda ca zona protejata conform acestui act international.

Pana in prezent, Romania a declarat cinci zone umede protejate in conformitate cu prevederile Conventiei de la Ramsar, cea mai mare dintre ele fiind Delta Dunarii.

Avand in vedere ca si Ucraina a declarat delta secundara a bratului Chilia ca zona protejata conform Conventiei de la Ramsar, in prezent Delta Dunarii constituie, in cadrul mecanismelor instituite in temeiul Conventiei, o zona umeda transfrontaliera protejata.

Ucraina a fost avertizata de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

Comitetul de Implementare din cadrul Conventiei de la Espoo, ale carui lucrari s-au desfasurat la Geneva, in perioada 28-30 octombrie 2008, considera ca Ucraina nu respecta in continuare in mod corespunzator prevederile relevante ale Conventiei de la Espoo, in special in ceea ce priveste faza I a proiectului, si a solicitat partii ucrainene sa asigure indeplinirea obligatiilor rezultand din prevederile Conventiei in ceea ce priveste intregul proiect.

Astfel, s-a solicitat Ucrainei sa nu intreprinda nici un fel de lucrari, inclusiv de intretinere, pana la momentul aplicarii prevederilor relevante ale Conventiei.

Mai mult, statele membre ale Conventiei de la Aarhus au constatat la mijlocul lunii iunie ca, prin construirea canalului Bistroe, Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin in temeiul acestui document si au adoptat un avertisment adresat Kievului, care trebuia sa intre in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Kievul nu intreprindea masurile menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate prin luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe. Conform regulilor Conventiei, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina trimite Romaniei, #stuidu impact mediu, #canal bastroe , #frauda