Un europarlamentar roman cere taxa pe fast-food la nivel european

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 20:37
1646 citiri
Un europarlamentar roman cere taxa pe fast-food la nivel european

Europarlamentarul roman Oana Antonescu a sustinut, in plenul Parlamentului European (PE), necesitatea adoptarii unei taxe pe fast-food la nivel european, apreciind ca o astfel de masura ar deveni un instrument de educatie pentru o alimentatie sanatoasa.

"Guvernul Romaniei analizeaza oportunitatea introducerii unei taxe pe alimentele de tip fast-food in speranta ca, in acest fel, tot mai putini cetateni, in special copii si tineri, vor opta pentru acest tip de hrana, care are efecte dezastruoase asupra organismului, pe termen mediu si lung", a afirmat Antonescu, membru in Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a PE.

Europarlamentarul roman a atras atentia ca taxa nu trebuie sa fie doar un instrument fiscal, chiar daca acest lucru pare facil intr-un moment de criza. Taxa trebuie gandita ca forma de educatie, iar fondurile generate prin astfel de taxe trebuie destinate exclusiv programelor de informare a populatiei in privinta ingredientelor si substantelor care le fac rau, considera Oana Antonescu.

AFP: Taxa pe fast-food genereaza nemultumiri in Romania

"Si sistemele de sanatate din statele membre tind sa fie tot mai impovarate de bolile pe care obezitatea le face posibile. Iar legatura dintre obezitate si fast-food este bine documentata", a mai spus ea.

Asa-zisa taxa pe fast-food, propusa in Romania de Ministerul Sanatatii, a provocat reactii critice din directia reprezentantilor industriei alimentare. Potrivit acestora, taxa va provoca evaziune fiscala si va indrepta populatia spre produse mai ieftine si mai proaste de pe piata neagra.

Si sindicalistii din domeniu s-au aratat nemultumiti de perspectiva introducerii acestei taxe. Efectele taxei se vor regasi, in opinia lor, in pretul produselor la raft, iar banii vor fi luati din buzunarul consumatorului. Printre efectele taxei se mai numara, potrivit reprezentantilor sindicatelor, inchiderea unor societati comerciale mici si mijlocii, disponibilizari de personal si scaderi ale salariilor.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, lista produselor care vor fi taxate nu a fost inca finalizata, dar secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat ca nu vor fi taxate legumele, carnea, laptele si derivatele din acestea si nici ouale. Lista va fi finalizata in doua-trei luni, iar taxa va fi variabila, in functie de produs.

"Avem multe probleme legate de sanatatea publica si nu putem sta cu mainile in san. Va trebui sa reinvatam sa ne hranim", a spus Cercel.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#taxa fast food Europa, #Oana Antonescu taxa fast food, #Oana Antonescu PE , #frauda