Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un regim penal permisiv va bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Marti, 18 Martie 2008, ora 10:27
1801 citiri
Un regim penal permisiv va bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Introducerea unui regim penal permisiv, asa cum propuneau amendamentele la Codul Penal, nu ar compromite doar lupta impotriva terorismului si crimei organizate, ci ar bloca si aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a avertizat europarlamentarul german Elmar Brok, informeaza, marti, NewsIn.

Amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, criticate in ultimul raport al Comisiei Europene, ar fi "impiedicat lupta impotriva terorismului si crimei organizate. Ar fi insemnat, de asemenea, ca Romania nu respecta principiul liberei circulatii a persoanelor. Iar in asemenea conditii, Romania nu ar mai putea adera la spatiul Schengen", a explicat Brok, care s-a declarat dezamagit de situatia din domeniul justitiei si luptei anticoruptie din Romania, dupa aderarea acesteia la UE.

"Ultimul raport a aratat ca de la aderare nu au existat progrese in aceste domenii. Daca raportul din iunie-iulie nu va constata progrese fata de ultimul, atunci discutiile se vor inteti considerabil pe aceasta tema. Aplicarea clauzei se poate face numai in primii trei ani de la aderare, deci daca s-ar aplica, ar trebui sa se intample in aceasta perioada", avertizeaza crestin-democratul german, fost presedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Referitor la cresterea presiunii asupra Comisiei Europene din partea Germaniei pentru ca raportul din iunie-iulie sa fie si mai dur si eventual sa fie recomandata clauza de salvgardare, Brok a spus ca "nu este neaparat pozitia speciala a Germaniei, ci a tuturor celor de aici de la Bruxelles si a statelor membre, ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca acele conditii. Iar asta tine in primul rand de Guvernul roman", a subliniat Brok.

Europarlamentarul nu accepta nici argumentul ca situatia politica din Romania, intr-un an electoral, nu este de natura sa accelereze reformele.

"Situatia politica nu este un criteriu care sa ne intereseze. Exista un Guvern in functie si care are de indeplinit obligatii juridice dupa aderarea la UE ", a spus Brok.

Europarlamentarul german atrage atentia ca Romania ar putea sa piarda investitori straini, daca acestia nu sunt convinsi de siguranta statului de drept.

"Crearea unui stat de drept stabil este o conditie decisiva pentru investitori, care trebuie sa fie siguri ca sistemul judiciar functioneaza corect si rapid", a mai declarat europarlamentarul german.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
O persoană a fost rănită într-o agresiune cu un cuţit la Gara Bruxelles-Midi luni, 22 aprilie. În urma incidentului, un bărbat a fost arestat, anunţă poliţia belgiană. Potrivit...
#Schengen, #Bruxelles, #UE, #Brok , #frauda