UPDATE: Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat de MAE

Vineri, 13 Martie 2009, ora 19:15
4848 citiri
UPDATE: Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat de MAE
Foto: Blogspot

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti a fost convocat la o intalnire de catre reprezentantii Ministerului de Externe roman.

In acelasi timp, autoritatile ungare vor evalua situatia in cursul saptamanii viitoare, cand MAE ungar doreste ca la discutii sa fie invitat si ambasadorul Romaniei, potrivit MTI.

Budapesta este nedumerita de decizia autoritatilor romane, potrivit careia avionul presedintelui Ungariei nu a primit autorizatie de aterizare pe aeroportul din Targu Mures,

"In momentul de fata privim cu nedumerire tot ce s-a intamplat. Speram foarte mult ca este vorba despre o neintelegere", a subliniat Marta Horvath Fekszi, secretar de stat al MAE ungar.

Oficialul ungar a adaugat ca cele doua tari au un parteneriat strategic in calitate de state membre ale Uniunii Europene si NATO, relatiile romano-ungare sunt bune, iar politica de vecinatate a guvernului si presedintiei ungare corespunde practicilor europene.

Ministerul roman de Externe si-a exprimat, printr-o nota verbala, ingrijorarea sa fata de vizita presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, in Transilvania, vizita prevazuta pentru data de 15 martie, conform MTI.

Potrivit unor informatii, ambasadorului Ungariei la Bucuresti i s-a adus la cunostinta ca autoritatile romane sunt ingrijorate ca preconizata vizita a presedintelui Laszlo Solyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari".

Ambasadorul Ungariei a raspuns ca tocmai opozitia manifestata de autoritatile romane fata de respectiva vizita reprezinta un semnal contrar parteneriatului strategic existent intre cele doua state.

Oficialul ungar mai considera ca atitudinea diplomatiei romane, fata de vizita presedintelui Ungariei in Romania, a generat acest scandal mediatic.

La randul sau, Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale.

Surse oficiale au declarat, joi, ca autoritatile romane i-au transmis presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie.

Intrebat, joi, care este opinia sa in legatura cu acuzatia potrivit careia autoritati abilitate ale statului roman l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, presedintele Traian Basescu a spus ca "este problema autoritatilor romane" si nu a facut alte comentarii.

Potrivit MTI, presedintele Ungariei a decis sa efectueze vizita in Transilvania cunoscand toate aceste aspecte.

Dupa aceasta, in cursul diminetii de vineri, Autoritatea Aeronautica Romana a retras autorizatia de aterizare pe aeroportul din Targu Mures pentru avionul care urma sa il transporte pe presedintele Ungariei, sustine MTI.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#ambasador Ungaria convocat, #Minister Externe roman , #frauda
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Cu siguranta o vizita neoficiala a unui sef de stat poate deveni indezirabila in cazul in care coincide cu comemorarea unor evenimente care au o conotatie antistatala in ce ne priveste !