Vintila Corbul va fi inmormantat la Bellu

Joi, 07 Februarie 2008, ora 09:25
4347 citiri
Vintila Corbul va fi inmormantat la Bellu

Vintila Corbul va fi inmormantat, joi, in jurul orei 13,00, la cimitirul civil Bellu, alaturi de sotia sa. Trupul neinsufletit al scriitorului a fost depus, miercuri dimineata, la capela principala a cimitirului, dupa ce a fost adus in Romania, marti noapte. De funeralii s-a ocupat o delegatie de la "Adevarul Holding".

Horia Vintila a decedat pe 30 ianuarie, la varsta de 91 de ani, in locuinta sa de langa Versailles. Grav bolnav, scriitorul a fost internat din toamna anului trecut la o clinica din orasul francez Rocquencourt, in Yvelines, in apropiere de Versailles.

Prozatorul s-a nascut in 1916, la Bucuresti, si-a inceput studiile secundare la Liceul "Gheorghe Lazar" si le-a terminat la Craiova, in 1934. In 1938 a obtinut licenta in Drept, iar in 1939, in Litere si Filosofie. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a luptat ca locotenent de artilerie antiaeriana si, ulterior, ca pilot al comandantului fortelor aeriene romane.

Intre anii 1940-1949 a lucrat in magistratura, de unde a fost exclus din cauza originii sale burgheze si a arestarii tatalui sau de catre comunisti. A ocupat un post de bibliotecar la o biblioteca de cartier, dar, dupa o scurta perioada, a fost dat afara din aceleasi motive. In aceste conditii, scriitorul a fost nevoit sa lucreze ca muncitor necalificat si, ulterior, ca inginer la Intreprinderea Canal si Apa Bucuresti, unde a muncit aproape 15 ani. In 1979, Vintila Corbul a parasit Romania, impreuna cu prietenul sau, Eugen Burada, stabilindu-se la Paris si devenind scriitor de limba franceza.

Vintila Corbul a debutat cu o povestire in ziarul "Universul", in 1938 si editorial cu romanul "Babel Palace", un an mai tarziu. Prozatorul a obtinut notorietatea prin amplele sale romane, care reconstituie panoramic mari evenimente istorice si prin literatura politista. Cele mai cunoscute volume sunt: "Sclavii pamantului" (1945), "Dinastia Sunderland-Beauclair" (3 vol., 1967, 1969), "Cenusa si orhidee la New York" (1969), "Caderea Constantinopolelui" (1976), "Cavalcada in iad" (1982).

"Caderea Constantinopolelui" este capodopera scriitorului si cea mai vanduta carte din beletristica romaneasca, numai la primul tiraj avand vanzari de 192.000 de exemplare. Cartea a fost tradusa si tiparita in franceza, greaca, araba, iar in Franta a fost difuzata si sub forma de teatru radiofonic. "Cenusa si orhidee la New York" a fost prima carte creata impreuna cu Eugen Burada. Cei doi prieteni si-au mai pus semnatura pe scenariile filmelor de mare succes "Nea Marin miliardar", "Revansa", "Duelul" si "Un comisar acuza", ecranizate de Sergiu Nicolaescu.

A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
Clubul Sportiv Dinamo a anunţat, joi, decesul profesorului Horaţiu Giurgiu (85 de ani), o legendă a baschetului românesc şi a CS Dinamo. Antrenorul cunoscut de apropiați sub numele de...
Pierdere mare pentru presa românească. O reputată jurnalistă a pierdut lupta cu boala
Pierdere mare pentru presa românească. O reputată jurnalistă a pierdut lupta cu boala
Eugenia Cristea a fost ani de zile redactor șef adjunct la cotidianul Evenimentul Zilei și coordona secțiile Social, Sindicate, Sănătate, Mass-Media și, cu experiența pe care o avea, a...
#Vintila Corbul, #scriitor, #deces , #frauda