Peste 1.500 de minori, intorsi de la frontiera. Nu indeplineau conditiile legale

Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:28
1506 citiri
Peste 1.500 de minori, intorsi de la frontiera. Nu indeplineau conditiile legale
Foto: Agoosa

Peste 1.500 de minori au fost intorsi de la frontiera anul acesta, deoarece nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate.

Potrivit sursei citate, s-a constatat ca in perioada vacantei de vara numarul minorilor cetateni romani care ies din tara se tripleaza fata de o perioada normala a anului.

Astfel, s-a constatat ca in perioada iunie-septembrie 2012 numarul minorilor care au iesit din tara a fost de aproximativ trei ori mai mare (peste 76.000 minori) decat in alte perioade ale anului.

IGPF precizeaza ca pentru efectuarea formalitatilor la iesirea din tara a cetatenilor romani minori sunt necesare mai multe documente valabile care trebuie prezentate politistilor de frontiera de catre parinti sau de catre insotitorii acestora, in conformitate cu prevederile Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

In primele 5 luni ale anului 2013, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara unui numar de 1.578 minori romani (care reprezinta aproximativ 4% din totalul minorilor care au iesit din tara), ca urmare a faptului ca insotitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a indeplini conditiile legale - fie parintele insotitor nu avea acordul celuilalt parinte prin procura notariala, fie insotitorii minorilor, altii decat parintii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Care sunt cifrele pentru 2012

Pe parcursul anului 2012, au calatorit in strainatate peste 137.500 de cetateni romani minori. In acelasi an, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara pentru 4.884 de minori care nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate.

In situatia in care politistii de frontiera vor constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru ca minorul sa iasa din Romania, vor intrerupe calatoria acestuia. Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti, politistii de frontiera ii vor informa imediat pe acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil.

In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, organele politiei de frontiera vor anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care va initia procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii, mai precizeaza comunicatul IGPF.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#copii frontiera vacante, #copii frontiera vacanta strainatate, #copii frontiera vacanta , #frontiera