Romania dintr-o lada cu focoase (Opinii)

Marti, 19 Iulie 2011, ora 23:40
7443 citiri
Romania dintr-o lada cu focoase (Opinii)

Povestea lazilor cu focoase furate din trenul care mergea spre Bulgaria este atat de romaneasca incat ar avea un haz nebun. Daca n-ar fi de plans.

Si ea suna, se pare, cam asa: 10 jandarmi plictisiti si toropiti de caldura au fost pusi sa pazeasca un tren cu munitie, unul din miile de transporturi de acest fel din acest an. O misiune de rutina in care erau convinsi ca nu are ce sa se intample. Asa ca nu s-au mai obosit sa respecte procedurile care le-ar fi cerut sa se dea jos din vagon la fiecare oprire si sa patruleze pe parcursul stationarii. Au preferat sa caste ochii la televizor, mai la racoare, vorba aceea "sa zoarba zupa".

Un mecanic de tren a fost pus sa conduca garnitura de la Zarnesti in Bulgaria. Omul s-a gandit ca n-ar strica sa faca o spaga mica si, probabil ca mai mereu, a oprit trenul intr-un loc, probabil consacrat, sa vanda ceva motorina. A oprit trenul in camp. Nu camionul sau autobuzul. A oprit un tren cu munitie de parca ar fi fost caruta lui tata in drum spre CAP. Si apoi, daca toti mecanicii din SNCFR vand motorina, avem una dintre explicatiile semifalimentuluii in care se afla aceata societate de transport.

Niste hoti de fier vechi, probabil de meserie, au vazut trenul de marfa oprit, nepazit si s-au gandit sa-si faca treaba. Au luat patru lazi de unde le-a fost mai aproape si au fugit nevazuti de jadarmii care "zorbeau zupa" si nici de mecanicul care numara banii. Cand au ajuns la loc sigur s-au gandit sa evalueze prada si cand au vazut despre ce era vorba, au dat cu sapca de pamant si, speriati, au abandonat munitia fericiti ca nu le-a explodat in brate. Munitie care a zacut pe un camp, la-ndemana oricui trecea pe acolo, copil sau adult, pana cand au gasit-o tot jandarmii.

Si in tot acest timp la televizor oameni competenti vigilenti faceau scenarii conspirationiste grele. Toti erau de acord cu un lucru: e mana serviciilor secrete, domnule! De ce? Din mai multe motive posibile. Ca sa compromita jandarmeria, institutie ai carei angajati, va amintiti, au permis politistilor sa se duca la Cotroceni sa strige din toti plamanii injurii la adresa presedintelui. Deci, se-ntelege, Traian Basescu a ordonat furtul, ca sa se razbune.

Sau: in Parlament sunt acum legile sigurantei nationale si a fost creata o situatie care sa arate cat sunt de necesare, astfel incat sa se miste mai repede catre promulgare. Deci tot presedintele e de vina, domnule! Altii vorbeau despre o actiune in complicitate cu crima organizata care voia sa puna mana pe munitie si care a ar fi avut informatii precise despre orarul si traseul trenului, informatii cumparate de la oficiali.

Avem in aceasta poveste toate ingredientele baltirii romanesti: hotie de toate felurile, lene, indiferenta, indisciplina, prostie, scenarita si politizare dementa. Toate intr-o forma cu tuse groase, demna de teatru absurd.

E greu sa nu razi, dar daca stai mai bine sa te gandesti, motivele sunt mai degraba de disperare. Caci povestea aceasta, ca o radiografie a societatii romanesti, ne arata cat de mare ne este inapoierea, cat de grave viciile de mentalitate si cat de lung este drumul ce ar trebui parcurs pana la civilizatia autentica in care mecanicii nu fura motorina, jandarmii nu se uita la meci in timpul misiunilor, iar hotii de orice fel nu actioneaza nestingheriti oricand si oriunde.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#furt armament Romania tren, #focoase militare furat tren, #jandarmi furt focoase tren, #lene Romania coruptie , #furt