Trogloditii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 August 2013, ora 23:57
6739 citiri
Trogloditii (Opinii)

Nu romanii au inventat furtul operelor de arta. Este o "specialitate" exersata demult, cu rezultate remarcabile, care a facut pierdute opere inestimabile ajunse in colectii private cine stie pe unde, departe de ochii lumii. Unele au fost recuperate, altele nu. Sunt furturi la comanda, cu onorarii ametitoare, iar prada este tratata cu o maxima grija.

Romanii au inventat insa incedierea unor opere de arta de valoare uriasa pentru patrimoniul universal. Cu asta vom ramane noi in istorie, cu un act de vandalism teribil, care reflecta un primitivism greu de imaginat.

Din cauza unor romani trogloditi, cel putin patru tablouri, de Matisse, Gauguin, Meyer de Haan si Freud, au ajuns scrum. De acum nu mai este o suspiciune de cosmar, este o certitudine, pentru ca expertiza resturilor din soba ucigasa a scos la iveala cuiele din secolul al XIX-lea cu care fusesera fixate panzele.

Stirea aceasta a facut inconjurul lumii. Ce spune ea despre noi? Nu ca suntem hoti, ci ca suntem salbatici. Nicio panica, nicio spaima, nimic nu justifica arderea unor astfel de opere, cu conditia sa fii constient despre ce este vorba.

Pentru ticaloasa care le-a aruncat in foc, tablourile erau probabil niste mazgaleli neimportante din cauza carora odorul ei mult iubit putea sa intre la puscarie. Reactie de mama, veti spune. Nu, reactie de troglodita absolut needucata, primitiva si salbatica care habar nu are de valorile lumii.

Este si ea un produs al scolii romanesti, unde nimeni nu considera necesar sa le explice copiilor despre valorile universale. "Ana are mere" este nivelul suficient. Si tot un produs al scolii romanesti este si politistul care scria cu senintate in procesul verbal ca s-a furat "un Matiz".

Poate ca este exagerat sa ai pretentia ca la Carcaliu sa fie foarte clar cine este Matisse. Dar daca sistemul nostru de educatie ar fi unul consistent si corect, pana si la Carcaliu un tablou ar fi tratat cu respect, nu aruncat pe foc ca o carpa folosita. Aici este vorba in primul rand despre mentalitate, despre nivelul de civilizatie pe care il vadim si care ne va recomanda de acum in fata intregii lumi.

Nu Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, ci trei romani au provocat o paguba imensa si absolut de nereparat umanitatii. Trei romani au comis ceea ce directorul Muzeului National al Romaniei a numit pe buna dreptate o crima impotriva umanitatii, similara celei comise de talibani prin daramarea statuilor lui Budha. Asta e stampila pe care o vom purta de acum incolo pe frunte, ca pe o marca nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tablouri furate Olanda arse , #furt