Experta care a vazut tablourile furate din Rotterdam: Mi-a fost frica sa anunt politia

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 21:26
2476 citiri
Experta care a vazut tablourile furate din Rotterdam: Mi-a fost frica sa anunt politia
Foto: Arhiva

Experta Mariana Dragu de la Muzeul National de Arta, care a fost chemata de un barbat interesat sa cumpere tablourile furate la Rotterdam, a spus marti, la Judecatoria Sectorului 3, ca nu a anuntat Politia cand si-a dat seama ca picturile sunt detinute ilegal, pentru ca i-a fost frica.

Mariana Dragu, care este curator la Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta (MNAR), a relatat, in cadrul dezbaterilor de marti de la Judecatoria Sectorului 3, cum a luat contact prima data cu tablourile si cum si-a dat seama ca acestea sunt furate. Ea a spus faptul ca, in noiembrie 2012, a fost sunata de o "cunostinta", Constantin Dinescu, care i-a cerut opinia cu privire la doua opere de arta, pe care respectivul intentiona sa le cumpere.

Odata ajunsa in casa barbatului, Mariana Dragu i-a cunoscut pe Eugen Darie si pe Petre Condrat. Tinerii i-au prezentat cele doua panze, pictate de Gauguin, respectiv Matisse.

"M-am uitat cu lupa, pe fata, la semnatura. Mi-am dat seama ca lucrarile au fost restaurate prin anii '60-'70. Avusesera loc restaurari minore, respectiv o curatare a murdariei aparente. Atat cat poate sa determine ochiul omului, am apreciat ca lucrarile sunt originale", a explicat Dragu.

Experta a incercat sa afle de unde provin cele doua panze, iar Condrat si Darie i-au spus ca sunt "din Anglia".

"Le-am zis ca sunt furate, ca n-aveau cum sa vina din Anglia legal. Cei doi nu au zis nimic. (...) Darie si Condrat au insistat sa afle valoarea acelor lucrari. Le-am zis ca, avand in vedere, ca provenienta este ilicita, in urma unui furt, dupa cum am banuit, valoarea lor este zero lei sau 10 ani de puscarie", a spus Mariana Dragu, in fata instantei.

Experta MNAR a adaugat ca, in seara acelei zile, s-a informat, pe Internet, cu privire la furtul tablourilor si, desi si-a dat seama ca cele doua opere de arta erau in posesia lui Darie si a lui Condrat, ea nu a anuntat Politia.

"Retinerea mea era pentru ca aveam de-a face cu un grup de crima organizata. Mi-a fost frica sa merg sa declar ce stiam", a explicat ea.

Referitor la acest aspect, avocatul lui Petre Condrat, Catalin Dancu, sustine ca "ea (Dragu - n.r.) ar trebui sa fie in aceeasi calitate, de inculpat pentru infractiunea de tainuire", pe care o are clientul sau.

"Are interese personale pentru a avea o asemenea pozitie procesuala. Sunt convins ca cineva a avut grija sa-i sopteasca ca daca nu are o anumita pozitie, va fi parte a unei infractiuni de tainuire, pentru ca nu a stiut sa raspunda, odata ce putea sa anunte Politia, si nu a facut-o in conditii de cunoastere ca expert a ceea ce a vazut si a ceea ce era in fata ei. (...) Nu a avut nicio jena in a face declaratii publice si nu si-a pus viata in pericol, cum incerca sa acrediteze. (...)

Dansa, care este o experta, stia foarte bine in fata a ceea ce se afla. Mai grav este ca a inteles ca este vorba despre o ilegalitate, ca este vorba despre un furt, si, ca orice expert sau cetatean onest care era, trebuia sa anunte autoritatile. Astazi, cele doua tablouri erau salvate", a declarat avocatul, la iesirea de la instanta.

Tot la termenul de marti al dosarului furtului de tablouri a fost audiat si varul lui Radu Dogaru, cel care a ajutat-o pe Olga Dogaru, mama unuia dintre principalii suspecti ai furtului de tablouri, sa transporte "aproximativ trei genti", in care sa banuieste ca se aflau panzele.

Instanta a stabilit un nou termen in acest dosar pentru 21 ianuarie, cand ar urma sa fie audiati aproximativ 10 martori.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#tabouri furate Rotterdam expert, #expert arta vazut tablouri furate , #furt