Tragedia ciudatilor hoti care nu stiu sa fure (Opinii)

Joi, 08 August 2013, ora 08:13
2529 citiri
Tragedia ciudatilor hoti care nu stiu sa fure (Opinii)
Foto: Jurnalul

Miercuri la pranz, posturile de televiziune au relatat isprava unui hot - sau poate chiar mai multi - care a reusit sa fure un numar de fotografii de patrimoniu, apartinand marelui sculptor Constantin Brancusi si evaluate de experti la cateva sute de mii de euro.

Proiect de aforism: sa nu furi, daca nu te pricepi

Pentru cei ce au in grija patrimoniul este cel putin jenant, ca sa nu spun altfel, dar pentru hot trebuie sa fi fost un moment de deruta, de vreme ce a acceptat sa le vanda pe toate gramada cu vreo doua mii de euro.

Poate nu stia ce fura, sau poate n-a putut gasi amator care sa-i puna jos, bani pesin, cateva sute de mii. Hotul s-a multumit cu doua mii, ca tot nu l-a costat nimic.

Acum imi dau si eu bine seama ce complicat este sa furi, cand nu te pricepi. Din acest punct de vedere, cea mai cinstita treaba este sa furi fier vechi. Pretul este dinainte stabilit, beneficiarul cumpara nelimitat si nu trebuie decat sa stii pe unde se ascund sinele de cale ferata, vagoanele lasate pe linie marta, chiar locomotivele si multe altele pe care n-are rost sa le insir, ca sa nu-i dau cuiva idei.

N-ai alta obligatie decat sa inhati partea leului, iar restul sa-l strecori celui care pazeste locomotiva sa n-o fure cineva, celui care il supravegheaza pe cel care pazeste locomotiva, pe supraveghetorul acestuia, pe cel care controleaza supraveghetorul supraveghetorului si tot asa mai departe, pana ajungi atat de sus, incat altul mai sus nici nu observi.

Impotenta militiei

Dar m-am luat cu vorba si am deviat de la ce spuneam. Vorbeam despre cei care nu stiu ce fura, ca in cazul Brancusi. Ei fura si abia apoi se uita sa vada cu ce s-au ales. De exemplu, cei care au sustras faimoasele sapte capodopere din muzeul olandez habar n-aveau cu ce comoara se intorc acasa.

Cand si-au dat seama cat valoreaza si ca nu le pot vinde nici la second hand, trebuie sa se fi simtit ca loviti de trasnet. Sub aspect mediatic, a vuit toata Europa despre evenimentul romanesc, un cineast tocmai pregateste un film pe chestia asta si n-am indoiala ca sunt deja in lucru vreo cateva romane.

Dar nu acesta a fost cel mai mare jaf de tablouri din tara noastra. Performanta in domeniu s-a inregistrat in primavara 1968, cand persoane necunoscute au furat de la muzeul Brukenthal din Sibiu mai multe panze in ulei, printre care si faimosul Ecce Homo de Titian.

Militia din acea vreme era, fireste, neputincioasa, iar Romania nu avea vreo intelegere de colaborare cu Interpolul. A fost gasit atunci un tap ispasitor, care cu furtul n-avea nici in clin nici in maneca, dar a facut sase ani de inchisoare pentru ca anchetatorii sa poata raporta ca au actionat.

Ecce Homo, impreuna cu mai multe din tablourile furate au fost gasite de Interpol si restituite Romaniei abia in 1998, fara sa se stie pe unde au umblat in acest timp. Desi hotii nu erau necunoscatori in materie, probabil ca nu si-au dat seama de imposibilitatea valorificarii unui Titian autentic, sau poate ca nici n-au banuit ce comoara se gaseste intr-un oras de provincie din Romania.

Exista scapare si pentru hoti

Dar cel mai celebru furt de tablouri din toate timpurile ramane imbatabil tot cel din 1911, cand italianul Vincenzzo Peruggia s-a infiltrat in Luvru dupa ora inchiderii, a impachetat faimoasa Gioconda a lui Leonardo da Vinci si a iesit pe poarta muzeului, salutand politicos portarul, ca si cum s-ar cunoaste demult.

Cand s-a dat alarma, el trecuse deja granita in Italia, unde insa a descoperit, exact ca hotii fraieri de la noi, ca nu-i cumpara nimeni "achizitia". A tinut-o sub patul din dormitorul sau timp de doi ani, pana si-a luat inima in dinti si a incercat tranzactia cu un director de muzeu.

Directorul a inlemnit, a anuntat politia, tabloul a fost restituit la Luvru, iar individul a fost cercetat, judecat si condamnat. N-a stat mult: a reusit sa fie eliberat anticipat pe motive patriotice: incercase sa readuca in Italia capodopera pictata de un italian, care pe nedrept a ajuns in Franta.

Concluzia? Afacerea cu furtul de tablouri este foarte riscanta. Sigura este numai cea cu furtul de fier vechi. Mai sigura decat asta nu exista decat cea cu terenurile statului si, bineinteles, cu padurile.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Leornardo da Vinci pictor, #sculpturi Brancusi furate, #hoti Brancusi opere , #furt
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Ca de obicei articolul domnului Pitigoi pe langa ironii are si ceva