Au emis sau nu meteorologii in timp util avertizari cu furtuna devastatoare din vestul tarii?

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 10:58
7584 citiri
Au emis sau nu meteorologii in timp util avertizari cu furtuna devastatoare din vestul tarii?
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce furtuna puternica ce s-a abatut duminica seara asupra vestului tarii a ucis 8 oameni si a ranit alti 137, Administratia Nationala de Meteorologie a fost acuzata ca nu a transmis in timp util avertizari cu ceea ce urma sa se intample.

Meteorologul Constanta Valciu a explicat insa pentru Ziare.com ca ANM a transmis foarte multe avertizari, care au ajuns, asa cum se intampla in mod normal, la prefecturi, primarii, ISU, Guvern si chiar Presedintie.

Aceasta a precizat ca prima avertizare a fost data duminica la 15:06, iar ultima luni la 02:00, in total fiind emise 47 de mesaje privind fenomene meteorologice periculoase imediate.

Citeste si Furtuna violenta in vestul tarii: Peste o suta de trenuri au avut intarzieri, 15 au fost anulate

"La 15:06 pentru judetele Timis si Arad s-a dat primul cod galben de intensificari de vant. La 15:28 s-a emis primul cod portocaliu. La 15:44 s-a emis al doilea cod portocaliu. 15:59 s-a emis al doilea cod galben. La 16:07 s-a emis al doilea cod galben pentru Bihor, pentru ca acest sistem s-a deplasat. Pentru celelelalte judete am dat pana la ora 02:00 cand acest sistem s-a diminuat si a iesit prin nord estul tarii. Ultima avertizare a fost data pe Moldova, pe nordul Moldovei, Botosani. Acolo a fost niste intensificari izolate si vantul a luat aspect de vijelie", a explicat meteorologul.

Specialistul a mentionat ca si schimbarea de temperatura a fost brusca, dar si ca vantul a fost extrem de puternic, ceea ce a facut ca furtuna sa fie violenta.

"Pana la acea ora temperaturile au fost deosebit de ridicate, 31-32 de grade in zona Arad-Timisoara. In momentul in care frontul rece a patruns in zona respectiva au fost dezvoltari noroase convective pe verticala pana la 13 kilometri, o inaltime mare in nori.

Acesti nori au avut o baza foarte joasa, drept pentru care au fost vanturi ascendente si descendente, asta se intampla in norii cumulonimbus, sunt vanturi care urca si care coboara cu intensitati foarte puternice. A contribuit si faptul ca frontul a avut o deplasare foarte rapida. Am avut si pe verticala si pe orizontala vant. De aceea vantul a fost atat de puternic", a spus ea.

Meteorologul Constanta Valciu a adaugat ca puterea vantului a fost de peste 60 de km si ca pe arii mai restranse peste 90 km/h, chiar rafale de peste 100-108 km/h.

Referitor la faptul ca s-a spus ca ANM ar fi putut sa anunte furtuna devastatoare cu mai mult timp inainte, reprezentantul ANM a spus ca aceste fenomene nu pot fi prevazute inainte cu cateva zile inainte si ca de asta sunt folosite aceste avertizari de tip nowcasting ca pot fi date cu un sfert de ora, jumatate de ora mai devreme.

"Nu poate sa spuna nimeni ca nu vor mai urma. Azi vom avea o vreme linistita. Vor mai fi ceva ploi la noapte aici in sud Oltenia, Muntenia, Carpatii Meridionali si de Curbura, dar nu vor avea intensitatea celor care au fost. Din pacate, ne pare foarte rau, dar nu a depins de noi. Nu ne putem pune cu natura", a continuat meteorologul.

Duminica seara, Nicolae Robu, primarul Timisoarei, a spus ca nu au stiut ca va fi furtuna. "N-am avut o alerta ca va fi o furtuna violenta. Era o prognoza de ploaie", a spus el.

Referitor la acest lucru, meteorologul a spus ca primariile au fost informate.

"L-am auzit pe primarul din Timisoara cand spunea ca a stiut doar de ceva ploi. Probabil ca nu a fost in primarie si nu a fost informat. In primul rand la prefectura si la primaria orasului respectiv ajung. Se trimit aceste avertizari si la primariile locale din cele mai mici comune", a adaugat ea.

Vezi si Iohannis cere explicatii si masuri din partea Guvernului dupa furtuna violenta din vestul tarii

Aceasta a explicat ca aceste fenomene pot fi puse pe seama incalzirii globale, lucru ingrijorator pentru ca mai pot urma.

"Toti specialistii spun ca aceasta incalzire globala duce nu numai la cresteri de temperatura, care nu sunt semnificative de la un la altul, de la un anotimp la altul. Aceasta incalzire globala duce la cresterea energiei din atmosfera si la fenomene cu intensitati deosebite din ce in ce mai frecvente fenomene extreme. Am fost acuzati ca in America lumea a fost evacuata. Acolo a fost un uragan. Vitezele vantului au fost de 300 km/h", a punctat ea.

Amintim ca opt persoane au murit si 137 au fost ranite in urma furtunii din vestul tarii. Cei mai multi morti s-au inregistrat in Timis, cinci, doua persoane si-au pierdut viata in Bistrita Nasaud si una in Arad.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ANM furtuna vest, #ANM furtuna Timisoara , #furtuna
Comentarii
Poza 3195
3195
rank 5
Bihorul nu a raportat victime ! Chiar nu au fost ?