Vreme cu fenomene meteo extreme in toata tara: Ploi si vant puternic. La munte zapada a ajuns de un metru

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 21:50
16052 citiri
Vreme cu fenomene meteo extreme in toata tara: Ploi si vant puternic. La munte zapada a ajuns de un metru
Foto: Facebook/Cabana SKV Postavarul

Sambata avem parte de vreme urata in toata tara, meteorologii emitand mai multe coduri de fenomene extreme.

In cea mai mare parte din tara ploua si este foarte frig, in timp ce in zonele montane ninge si vantul bate cu putere. In Bucegi stratul de zapada atinge deja un metru iar in alte zone s-au strans deja cateva zeci de centimetri.

In intreaga tara au avut loc numeroase accidente din cauza neadaptarii vitezei la conditiile meteo, soldate din pacate cu numeroase victime.

Totodata, multe localitati au fost afectate in urma furtunilor, existand gospodarii inundate si zone intregi care au ramas fara curent.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cum evolueaza starea vremii

- Si duminica se anunta o vreme urata, insa de luni mai scapam de ploi si incepe sa se incalzeasca. Iata prognoza pe urmatoarele doua zile.

- Barbatul disparut sambata pe Muntele Rosu in timp ce participa la un concurs de anduranta organizat in zona statiunii Cheia fost recuperat dupa o actiune de cautare care a durat peste patru ore. El nu are nevoie de ingriji medicale, starea sa de sanatate fiind buna, a precizat sursa citata.

- CNAIR a anuntat ca drumarii au intervenit pe parcurusul zilei pe Trasfagarasan (DN 7C), Transalpina (DN 67C), DN 1A si pe DN 73, cu 6 autoutilaje si au raspandit 11 tone de material antiderapant (sare), conform Mediafax.

- IGSU informeaza ca sase judete si Bucurestiul au fost afectate de vremea rea. Din cauza ploilor puternice, in judetul Arges un copac a cazut pe carosabil, in localitatea Moraresti, conform Mediafax.

In Budesti, judetul Calarasi, patru curti au fost inundate, iar in localitatea Potlogi din judetul Dambovita o curte a fost inundata.

In judetul Prahova, un beci a fost inundat in Maneciu Ungureni, iar in judetul Ilfov s-a adunat apa pe DN1, pe raza localitatii Otopeni.

In Bucuresti un subsol a fost inundat.

In ce priveste alimentarea cu energie electrica, au fost sesizate avarii in localitatile Bistrita si Orsova, din judetul Mehedinti.

- Stratul de omat masoara, la Balea Lac, 20 de centimetri, transmite Mediafax.

- In Bucegi zapada a ajuns la un metru, anunta Digi 24.

- Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis sambata o atentionare Cod galben de inundatii pentru rauri din judetele Dambovita, Prahova, Ilfov, Ialomita, Buzau, Braila, Vaslui, Galati, Constanta si Tulcea, valabila pana luni, 9 octombrie, anunta Agerpres.

- Doi oameni au murit si trei au fost raniti in urma unui accident rutier produs sambata pe DN65, la Padurea Saru, intre doua automobile in care se aflau noua persoane. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu, accidentul rutier s-a produs pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de drum, respectiv de carosabil umed, transmite Agerpres.

- O macara s-a rasturnat, sambata dupa-amiaza, pe Drumul National 72, intre Ploiesti si Targoviste, dupa ce soferul a pierdut controlul asupra directiei pe carosabinul ud. Barbatul a murit strivit in cabina, transmite News.ro. Accidentul s-a produs in apropierea localitatii dambovitene I.L Caragiale.

- Un turist in varsta de 70 de ani care participa la un concurs de anduranta organziat pe Muntele Rosu, in judetul Prahova, a fost dat disparut, sambata, dupa ce organizatorii au constatat ca nu s-a intors la cabana. Echipe de jandarmi montani au pornit in cautarea acestuia, actiunea fiind dificila in conditiile in care la munte ninge si este ceata, informeaza News.ro.

- Masina care a cazut in Dunare se afla la o adancime de noua metri, iar in apa sunt cel mult cinci grade Celsius, potrivit echipelor de interventie. In autoturism se afla un barbat, o femeie si copiii lor - un tanar de 18 ani si un copil de sase ani, informeaza News.ro.

- Circulatia pe Valea Prahovei se desfasoara in coloana sambata dupa-amiaza, pe sensul de mers Bucuresti - Brasov. Potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane, se circula in coloana la intrarea in Comarnic dinspre Nistoresti si este de asteptat ca in orele urmatoare sa apara probleme de trafic la iesirea din Sinaia (in zona Gura Padurii) si la intrarea in Busteni (Poiana Tapului).

Pe Valea Prahovei ploua de cateva ore, iar din aceasta cauza viteza de rulare este redusa.

- La Balea Lac sambata la amiaza pare ca este iarna in toata regula.

- O masina in care se aflau cinci persoane, intre care un copil, a cazut, sambata la amiaza, in Dunare, pe raza localitatii Coronini din judetul Caras-Severin. Un barbat care a reusit sa ajunga la mal le-a spus salvatorilor ca in masina mai sunt trei adulti si un copil, iar echipe de salvare intervin la fata locului, transmite Mediafax.

- La cota 1400 in Sinaia stratul de zapada masoara deja cativa centimetri.

- Transalpina, intre Ranca, judetul Gorj, si Obarsia Lotrului, judetul Valcea, este inchisa temporar, stratul de zapada depus fiind de doi centimetri, informeaza Mediafax.

"Stratul de zapada este, in decor, de aproximativ doi centimetri. Un utilaj cu lama si raspanditor actioneaza pe traseul Novaci-Ranca. Se actioneaza cu material antiderapant. Nu este zapada pe carosabil, dar actioneaza preventiv, pentru a evita aparitia ghetusului pe partea carosabila.

Mai sunt pregatite doua utilaje sa intervina, daca este cazul. Incepand de sambata, in urma codului portocaliu emis de Administratia Nationala de Meteorologie, cod ce anunta caderi de zapada si viscol la peste 1.600 metri altitudine, pentru sectorul de drum cuprins intre km 34+500 si km 59+800 al drumului national DN 67C, intre localitatile Ranca si Obarsia Lotrului, s-a luat decizia restrictionarii totale a traficului", au declarat reprezentantii Sectiei Drumuri Nationale Targu-Jiu.

- Traficul rutier pe DN 67 C se desfasoara, sambata, in conditii de iarna, intre Novaci si Ranca, judetul Gorj, anunta Mediafax. Drumarii actioneaza si imprastie material antiderapant pe carosabil, in zona montana Ranca.

- Salvamontistii din Busteni intervin, sambata, pentru recuperarea unui barbat in varsta de aproximativ 50 de ani, gasit in coma pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, iar operatiunea este dificla in conditiile in care pe munte ninge si este viscol.

- Pe litoral, valurile depasesc cinci-sase metri in larg. Inca de vineri seara, porturile Constanta Nord, Constanta Sud-Agigea, maritim si fluvial, Midia, Canalul Dunare Marea Neagra au fost inchise, iar sambata dimineata la 07:30 au fost suspendate manevrele si in portul Mangalia.

-Si in zona Fundatica, Brasov, a venit prima ninsoare din acest an.

-Deja la ora 11:00, in zona cabanei Postavarul, stratul de zapada masoara cativa centimetri.

-La ora 03:00 a intrat in vigoare un cod galben de ploi insemnate cantitativ, lapovita si ninsoare la munte, intensificari ale vantului, care expira duminica la ora 21:00. Aceasta avertizare este valabila pentru Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, unde va ploua pe arii extinse, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vantul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h.

In zonele montane, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, iar rafalele de vant vor depasi 70 km/h, mai ales pe creste.

La ora 09:00 a intrat in vigoare un cod portocaliu de ploi care expira duminica la ora 15:00. In judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov si municipiul Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, ploile vor fi temporar abundente si se vor cumula cantitati de apa importante, in general intre 40 si 60 l/mp, iar pe arii restranse peste 80...90 l/mp.

Vezi cum s-a pregatit Primaria Capitalei pentru codul portocaliu de furtuna

Tot de sambata dimineata de la ora 09:00 si pana duminica ora 15:00 este in vigoare si un cod portocaliu de ninsori si viscol, valabil pentru Carpatii Meridionali si de Curbura, in special la peste 1.600 de metri altitudine, unde ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zapada si, mai ales pe creste, va fi viscol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#cod portocaliu furtuni, #cod portocaliu ninsori , #furtuna