Eroare umana: Avertizarea RO-Alert a venit in Maramures... dupa furtuna

Joi, 30 Mai 2019, ora 12:56
9438 citiri
Eroare umana: Avertizarea RO-Alert a venit in Maramures... dupa furtuna
Foto: Facebook/RO-Alert

Oamenii din Maramures au fost avertizati, marti seara, prin sistemul RO-Alert abia dupa trecerea furtunii. Acest lucru s-a intamplat din cauza unei erori umane, a anuntat inspectorul-sef al ISU Maramures, Pavel Baltaru.

Acesta a confirmat ca ISU Maramures a primit in timp real avertizarea de tip cod rosu emisa de catre Centrul National de Prognoze Meteo, inainte cu cateva secunde de codul portocaliu emis de catre Centrul Meteo Regional-Transilvania Nord.

"In acest context, a fost transmisa o avertizare pentru populatia din zonele Baia Mare, Baia Sprie si Tautii Magheraus prin intermediul aplicatiei RO-Alert.

In contextul precizat si avand in vedere faptul ca pentru personalul ISU Maramures a fost prima utilizare in modul real a aplicatiei, a intervenit o eroare umana, nu una de sistem, care a facut ca mesajul sa fie transmis doar la ora 17:04.

Mentionam ca aplicatia RO-Alert este perfect functionala, sens in care s-au transmis fara probleme mai multe alerte in alte judete vizate de fenomene meteo asemanatoare", a declarat, joi, Pavel Baltaru.

Acesta si-a exprimat regretul pentru eroarea produsa de unul dintre lucratorii ISU Maramures si a mentionat ca personalul de interventie va continua sa se pregateasca pentru astfel de situatii.

"Regretam situatia creata de intarzierea transmiterii mesajului si va asiguram ca vom continua pregatirea si instruirea temeinica a personalului cu privire la utilizarea corespunzatoare a aplicatiei RO-Alert, astfel incat asemenea situatii sa nu se mai produca", a mai spus Pavel Baltaru.

Conform unui comunicat de presa al ISU Maramures, in data de 28 mai, o serie de fenomene meteo extreme, grindina de mari dimensiuni, intensificari deosebit de puternice ale vantului, averse torentiale si descarcari electrice au afectat o parte din judetul Maramures.

Evolutia acestor fenomene a fost monitorizata de catre personalul din dispeceratul ISU Maramures, care primeste datele furnizate de Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj si Centrul National de Prognoze Meteo din Bucuresti.

Potrivit aceleiasi surse, in intervalul orar 15:53 - 17:58, in ziua de 28 mai, in dispeceratul institutiei au fost primite si retransmise 5 avertizari hidro si meteo de cod portocaliu si una de cod rosu, atat de catre Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj, precum si de catre Centrul National de Prognoze Meteo din Bucuresti.

Avertizarile meteo au fost de tip now casting, care indicau manifestarea imediata a fenomenelor vizate.

In context, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Gabriel Zetea, a solicitat, in cursul zilei de miercuri, explicatii din partea Ministerului de Interne pentru nefunctionarea sistemului RO-Alert, in cazul furtunii din 28 mai, cand mesajul de alertare a fost trimis pe telefonia mobila la aproape 30 de minute dupa trecerea fenomenelor meteorologice.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ro Alert Maramures trimis intarziere, #Ro Alert eroare umana , #furtuna