Sute de mii de oameni n-au curent si zeci de scoli raman inchise dupa furtuna care a facut ravagii in vestul tarii

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 18:22
2807 citiri
Sute de mii de oameni n-au curent si zeci de scoli raman inchise dupa furtuna care a facut ravagii in vestul tarii
Foto: Facebook/Municipiul Timisoara

Nici in prezent, la mai bine de 24 de ore de la furtuna care a lovit extrem de puternic vestul tarii, circa 263.000 de consumatori nu au curent electric.

Totusi, numarul este de doua ori mai mic decat duminica seara, potrivit datelor centralizate de Comandamentul energetic din cadrul Dispeceratului Energetic National, convocat luni de ministrul Energiei, Toma Petcu, se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.

Principalele judete afectate in continuare sunt Timis (60.000 de consumatori), Maramures (48.000), Arad (39.000), Bistrita-Nasaud (30.000) si Bihor (25.000).

La aceasta ora, se actioneaza cu 307 echipe, se mai arata in comunicatul citat de Agerpres. Companiile care distribuie electricitate in zonele afectate de furtuna, E-Distributie Banat si Electrica Distributie Transilvania Nord, si-au mobilizat echipe suplimentare de interventie, inclusiv din celelalte sucursale ale operatorilor.

O noua sedinta a Comandamentului energetic este programata pentru marti, 19 septembrie.

Inspectoratul Scolar Timis propune suspendarea cursurilor in 23 de scoli

Inspectoratul Scolar al judetului Timis a propus, luni, ca in 23 de scoli sa fie suspendate cursurile si marti, multe dintre ele neavand curent electric si apa potabila, chiar daca nu au fost direct afectate de furtuna.

Potrivit unei informari a Inspectoratului Scolar al judetului Timis, in 46 de unitati de invatamant nu este apa potabila. Este vorba, printre altele, despre doua unitati din Timisoara (Liceul de Arte Plastice si Colegiul Economic), dar si despre Liceul din Recas, Scoala generala 12 Lugoj, Palatul Copiilor din Buzias, Liceul Teoretic Buzias, Liceul Teoretic Gataia si scolile din mai multe comune.

De asemenea, nu au curent electric cinci unitati de invatamant din Timisoara (Liceul de Arte Plastice, Liceul Economic, Gradinita Copiilor Fericiti, Liceul Electrotimis, Liceul Obradovici). In total, sunt 57 de unitati de invatamant fara electricitate.

S-a propus suspendarea cursurilor in urmatoarele unitati de invatamant:

- Liceul de Arte Plastice, Colegiul Economic, Colegiul H. Coanda, Colegiul Tehnic de Vest, Liceul D. Obradovici din Timisoara;

- Palatul copiilor Buzias si Liceul Teoretic Buzias;

- unitati de invatamant din Remetea Mare, Jebel, Liebling, Giera, Beregsau Mare (scoala si gradinita), Parta, Checea, Cheveresu Mare.

Urmeaza ca reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa stabileasca, in cursul zilei de luni, daca acestea vor fi inchise sau nu.

Petre Daea: Cei care au culturile afectate de furtuna vor fi despagubiti

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, luni, la Iasi, ca agricultorii ale caror culturi au fost afectate de furtuna de duminica vor fi despagubiti, precizand ca pagubele cele mai mari se inregistreaza la soia, informeaza News.ro.

"Cei care au culturile afectate de furtuna de duminica seara vor fi despagubiti. Noi facem verificari la aceasta data in toata tara si, evident, in zonele unde au fost ieri (duminica - n. red.) afectate culturile stabilim gradul de calamitate.

Exista comisii care s-au constituit la ordinul prefecturilor, comisii mixte care se duc in fiecare loc, determina pentru fiecare cultura gradul de afectare, in asa fel incat sa se constituie documentatia necesara conform actelor normative pentru a putea intra intr-un calcul", a spus ministrul.

"Cultura cea mai afectata a fost soia. Sunt suprafete, nu mari, din fericire pentru tara, in special din partea de vest - intelegand o parte din Bihor, din Arad, din Timis, coboara spre Mehedinti, prinde si o portiune din Olt si Dolj.

Procentele de afectare sunt diferite, dar in tara sunt si culturi si zone care nu au fost afectate, iar pe total tara se compenseaza. Fermierii sunt intr-o parte fericiti, in alta parte sunt iata nemultumiti si afectati de aceste fenomene extreme", a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Nou bilant dupa furtuna violenta din vestul tarii: 8 morti si 137 de raniti

Tudose, dupa furtuna: Cei de la ENEL, ingrozitori! Nu putem interzice prin lege fenomenele meteo periculoase

O biserica de lemn din Salaj, monument istoric, a fost distrusa de furtuna

Dosare penale pentru ucidere din culpa in cazul a cinci decese din timpul furtunii de duminica

Au emis sau nu meteorologii in timp util avertizari cu furtuna devastatoare din vestul tarii?

Iohannis cere explicatii si masuri din partea Guvernului dupa furtuna violenta din vestul tarii

Dacian Ciolos, despre furtuna violenta din vestul tarii: Sistemele de avertizare si informare a populatiei NU au functionat

Explicatiile meteorologului: De ce s-a produs furtuna violenta din vestul tarii, care a facut ravagii si a curmat vieti omenesti

Premierul Tudose, dupa ce vestul tarii a fost devastat de furtuni: Toata lumea e in alerta. Avem bani pentru calamitati

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#efecte furtuna duminica, #localitati fara curent electric furtuna, #despagubiri agricultori furtuna, #culturi distruse furtuna duminica, #Daea despagubiri agricultori , #furtuna
Comentarii